Δεκαετίες παράδοσης: Η εγγραφή των ναυτοπροσκοπικών σκαφών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δεκαετίες παράδοσης: Η εγγραφή των ναυτοπροσκοπικών σκαφών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τα περισσότερα από 100 ξύλινα ναυτοπροσκοπικά σκάφη που σκίζουν τα νερά του Αιγαίου με το πανί «λατίνι», αποτελούν από την περασμένη Τρίτη 6 Μαΐου, στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή της ιστιοπλοΐας με πανί λατίνι στο Εθνικό Ευρετήριο εφαρμόζοντας, ήδη από το 2006, τη σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ιστιοπλοΐα με πανί λατίνι, αποτελεί τη συνέχεια μιας μακράς ναυτικής παράδοσης που αναπτύχθηκε στους ναυτότοπους και τα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα, συνδεδεμένη με την τέχνη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής, του ραψίματος των πανιών και του αρματώματος των ιστιοφόρων. Τόσο η κατασκευή όσο και η χρήση του πανιού λατίνι αποτελούν εκφάνσεις παραδοσιακών γνώσεων και τεχνικών των κοινοτήτων του Αιγαίου.

«Οι Ναυτοπρόσκοποι, λέει ο κυβερνήτης ναυτοπροσκοπικού σκάφους – της «φαλαινίδας» όπως αποκαλούν τα σκάφη τους οι ναυτοπρόσκοποι – Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Σταύρος Δημητρόπουλος, έχουν στη διάθεσή τους 100 ναυτοπροσκοπικές λέμβους ανά την ελληνική επικράτεια. Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καλαμάτα, Αίγιο, Βόλο, Ρίο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Κάλυμνο, Χίο, Κομοτηνή, Ρόδο, Καβάλα και αλλού, εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών γνωρίζουν την παραδοσιακή ναυτική τέχνη και εξερευνούν τις ελληνικές ακτές και κατ’ επέκταση τις ελληνικές παραδόσεις».

Οι ναυτοπροσκοπικές λέμβοι φέρουν ιστιοφορία λατίνι, με δύο λατίνια που ονομάζονται «μεγίστη» και «ακάτιος» και ένα φλόκο. Αυτά τα σκάφη χρησιμοποιούνται από παιδιά υπό την καθοδήγηση περισσότερων από 200 εκπαιδευμένων κυβερνητών ναυτοπροσκοπικών λέμβων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στις σχολές Κυβερνήτου ιστιοφόρου σκάφους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Σύμφωνα με την απόφαση εγγραφής των λατινιών στα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τα λατίνια, που σήμερα χρησιμοποιούνται τόσο από ιδιώτες για αναψυχή όσο και ως εκπαιδευτικά εργαλεία κυρίως από συστήματα Ναυτοπροσκόπων, είναι κατάλληλα για την ανάδειξη τεχνικών παραδοσιακής ιστιοφορίας και ιστιοπλοΐας. Η εκμάθηση της χρήσης τους από ενήλικες, εφήβους και παιδιά συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών με τον τόπο τους και την φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά: «Η εγγραφή των τεσσάρων νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί ακόμη μια σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας μας. Τα στοιχεία που καταγράφονται αποτελούν κομμάτια της παράδοσής μας και αναδεικνύουν την εθνική μας ταυτότητα.».

Σημειώνεται τέλος ότι η χώρα μας συμμετέχει στη διεθνική υποψηφιότητα του στοιχείου «Η τέχνη της ιστιοπλοίας με πανί λατίνι και ψάθα: γνώσεις και πρακτικές» μαζί με Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Κροατία, για εγγραφή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Loading

Play