Η κακοποιητική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των θυμάτων. Ο κακοποιητικός λόγος στο Διαδίκτυο παραμένει ένας επίκαιρος και οδυνηρός παράγοντας για τους αποδέκτες του. Όταν οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία ενός πληκτρολογίου, η ποσότητα, η έκταση και η ταχύτητα διάδοσης του μίσους αυξάνονται δραματικά . Οι αναφορές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδεικνύουν τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου, αποκαλύπτοντας ότι οι καταγγελίες για κακοποιητικό λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τα περιστατικά.
Μόλις το 2021, οι υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας ανήλθαν από το μηδέν στις 256 το 2024. Η αύξηση των περιπτώσεων συκοφαντικής δυσφήμισης, από 434 το 2020 σε 636 μέσα σε πέντε χρόνια, δείχνει επίσης την εκρηκτική φύση του προβλήματος. Στα ΝΕΑ, δημοσιεύονται μαρτυρίες θυμάτων κακοποιητικού λόγου, αναδεικνύοντας την προσωπική τους τραυματική εμπειρία. Είναι κάτι που δεν μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου, λέει μία από τις γυναίκες που βρέθηκαν σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση . Παρά την παρέλευση σχεδόν 15 ετών, το αίσθημα της ντροπής και της αμηχανίας την ακολουθεί ακόμα.
Σύμφωνα με έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, 25% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Η γραμμή βοήθειας του ΕΚΑΔ για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης δέχεται πάνω από 300 κλήσεις ετησίως. Αυτές οι στατιστικές υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για αποτελεσματική παρέμβαση και υποστήριξη των θυμάτων.
Οι νομικές προεκτάσεις του φαινομένου είναι επίσης κρίσιμες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, οι ποινές για κακοποιητικές πράξεις στο Διαδίκτυο, όπως η εκδικητική πορνογραφία, είναι αυστηρές, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Ωστόσο, η δράση των κακοποιητών συχνά παραμένει ατιμώρητη λόγω της ολιγωρίας των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr