Περίληψη έρευνας για τις διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία, με έμφαση στη σεξουαλική και κοινωνική ταυτότητα. Το 85% των συμμετεχόντων σε έρευνα για τα στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία δηλώνει ότι έχει βιώσει διακρίσεις, κυρίως λόγω του φύλου, της ηλικίας και της κοινωνικής του κατάστασης. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο παραδέχεται ότι έχει ασκήσει διακρίσεις χωρίς να το συνειδητοποιήσει. Η έρευνα διεξήχθη υπό τον συντονισμό του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2025. Ο στόχος ήταν η διερεύνηση των αντιλήψεων των συμμετεχόντων σχετικά με τις διακρίσεις στην καθημερινή τους ζωή.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες μορφές διακρίσεων αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση φύλου και την κοινωνική κατάσταση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα στερεότυπα επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι διακρίσεις είναι πιο έντονες σε περιβάλλοντα όπως η αναζήτηση εργασίας, ο εργασιακός χώρος και το διαδίκτυο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 48% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει κάνει διακρίσεις ασυνείδητα, ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει βιώσει ποτέ διάκριση. Αντίθετα, οι γυναίκες και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο πιθανό να υποστούν διακρίσεις σε σύγκριση με τους άνδρες και τους κατοίκους των κωμοπόλεων. Παρά την επικράτηση των διακρίσεων, μόλις το 20% των θυμάτων επιλέγει να αναφέρει τα περιστατικά, με τους περισσότερους να αποφεύγουν τις θεσμικές διαδικασίες.
Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είναι μέρος του ευρωπαϊκού έργου ECOSYSTEM, επισημαίνουν την ανάγκη για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Οι συμμετέχοντες προτείνουν ότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση, καθώς και η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, είναι κρίσιμες για την αναβάθμιση των κοινωνικών σχέσεων στην Ελλάδα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr