Διάλογοι της Νισύρου 2025: Η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο γεωπολιτικών αλλαγών

Διάλογοι της Νισύρου 2025: Η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο γεωπολιτικών αλλαγών

Με κεντρικό θέμα «Η Ανατολική Μεσόγειος στη δίνη των Γεωπολιτικών Αλλαγών», Γεωπολιτικές Εξελίξεις-Ευρωπαϊκή Άμυνα-Ενεργειακή Ασφάλεια-Νησιωτικότητα-Διαπολιτισμικότητα, οι «Διάλογοι της Νισύρου» ® διεξάγονται για 4η χρονιά από τις 3 έως 6 Ιουλίου 2025 στο ηφαίστειο της ακριτικής Νισύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος-Αειφορία της Νισύρου».

Η ανακοίνωση της θεματολογίας των φετινών «Διαλόγων της Νισύρου» ® σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το καθιερωμένο θερινό ραντεβού στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Το φετινό κεντρικό θέμα αντανακλά τη ρευστότητα και τη στρατηγική σημασία της περιοχής, και τις σύνθετες προκλήσεις που την καθορίζουν, βάζοντας στο επίκεντρο του διαλόγου τα πλέον επίκαιρα θέματα που διαμορφώνουν το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Με τη συμμετοχή καλεσμένων υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαλόγου θέματα υψηλής σημασίας και επικαιρότητας όπως:

Γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου

Ενεργειακή Ασφάλεια & Συγκρούσεις – Κλιματική Κρίση & Ανθεκτικότητα

Νησιωτικότητα, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Οικονομία

Διαπολιτισμικότητα Ανατολικής Μεσογείου

Τεχνητή Νοημοσύνη, Οικονομία του Διαστήματος και Γεο-κυβερνοασφάλεια

Υψηλού Επιπέδου Συμμετοχές

Οι «Διάλογοι της Νισύρου» ® τελούν υπό τη μόνιμη Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και ετησίως υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συμμετέχουν προσωπικότητες από κυβερνήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως κάθε χρόνο, οι «Διάλογοι» δεν περιορίζονται στην καταγραφή και τη διαπίστωση των προβλημάτων, καθώς προχωρούν πιο μπροστά: ανιχνεύουν κινδύνους και εντοπίζουν ευκαιρίες και συζητούν στρατηγικές και σχέδια δράσης που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή.

Οι «Διάλογοι της Νισύρου» ® 2025 υπόσχονται για ακόμη μία χρονιά να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη μελέτη, τον προβληματισμό και την ανάδειξη στρατηγικών λύσεων στα μεγάλα γεωπολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Ημερομηνία διεξαγωγής:
Οι «Διάλογοι της Νισύρου 2025» θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου 2025, στο επιβλητικό σκηνικό του κρατήρα “Στέφανος” του ηφαιστείου της Νισύρου. Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο mihalosfoundation.org.

Σχετικά με τους «Διαλόγους της Νισύρου» ®

Οι «Διάλογοι της Νισύρου» ® διεξάγονται κάθε χρόνο από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος-Αειφορία της Νισύρου», το οποίο ιδρύθηκε το 2021 και αποτελεί ένα διεθνές κέντρο ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου για θέματα Γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, Ενέργειας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος, Ακριτικής Νησιωτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διαπολιτισμικότητας της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια οι «Διάλογοι της Νισύρου» έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλης σημασίας γεγονός με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των κυβερνήσεων, της πολιτικής, της διπλωματίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας.

Σχετικά με το « Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος»

Το «Ιδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος» ΑΜΚΕ, ένα διεθνές κέντρο ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, στοχεύει να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Νισύρου, να καταστήσει ένα μικρό ηφαιστειογενές ακριτικό νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου που σηματοδοτεί το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, διεθνές σύμβολο βιώσιμης διαχείρισης του ανθρώπινου και φυσικού πλούτου και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στη διάνοιξη νέων δρόμων για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσογείο.

Οι «Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med» ® , η Δεξαμενή Σκέψης και Forum του Ιδρύματος, για την παραγωγή και προώθηση ιδεών και έργων με στόχο την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περιοχή Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διαπολιτισμικής Αλληλοκατανόησης και Διεθνούς Συνεργασίας.

Loading

Play