Διευκρινίσεις του ΣτΕ για την επέκταση οικισμών

Διευκρινίσεις του ΣτΕ για την επέκταση οικισμών

Διευκρινίσεις του ΣτΕ για την οικιστική ανάπτυξη και τους όρους δόμησης στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την επεξεργασία δύο προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν τους όρους δόμησης και την μη επέκταση των οικισμών. Κεντρικό σημείο της ανακοίνωσης του ΣτΕ είναι οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για τη Ζώνη Γ, οι οποίες κρίθηκαν μη νόμιμες. Αυτές οι ρυθμίσεις προέβλεπαν την ενσωμάτωσή εκτάσεων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εντός του ορίου οικισμού.

Πέρυσι, το ΣτΕ είχε λάβει ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κρίθηκε νόμιμο τον Αύγουστο του 2024 (γνωμοδότηση 74/2024). Το Ε τμήμα του ΣτΕ με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου είχε αποδεχθεί τη συνένωση δύο ισχυόντων οικιστικών διαταγμάτων. Αυτά καθορίζουν τα κριτήρια οριοθέτησης και τους όρους δόμησης για οικισμούς εκτός σχεδίου πριν από το 1923 και για εκείνους με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ αναγνωρίζει την ύπαρξη δύο προεδρικών διαταγμάτων. Το πρώτο αφορά τους οικισμούς πριν από το 1923 και καθορίζει τα όρια και τους όρους δόμησης αυτών. Το δεύτερο, από το 1985, αφορά τους οικισμούς της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκους. Όταν η γνωμοδότηση διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΝ, το υπουργείο κατέθεσε εκ νέου το σχέδιο διατάγματος τον Μάρτιο, με τροποποιήσεις, και εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 17/2025 γνωμοδότηση.

Η ενοποίηση κρίθηκε νόμιμη, ωστόσο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη Ζώνη Γ απορρίφθηκαν. Αυτή περιλάμβανε περιοχές που είχαν προηγουμένως ενταχθεί σε οριοθετήσεις που δεν ήταν νόμιμες και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν εντός ορίου οικισμού. Το ΣτΕ τονίζει ότι η αναγνώριση της Ζώνης Γ θα σήμαινε επέκταση του οικισμού, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο και τις διατάξεις του Π.Δ.

Η επέκταση, αν και είναι δυνατή, απαιτεί προηγούμενη πολεοδόμηση των εκτάσεων. Για την πολεοδόμηση είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση εγκεκριμένου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου (ΤΠΣ) και η ύπαρξη εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) ή στρατηγικού σχεδίου χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης (ΣΧΟΟΑΠ).

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play