Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας, απαιτώντας άμεσες λύσεις. Το πρόσφατο πόρισμα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) και της Eurostat, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από περίπου 10,4 εκατομμύρια σήμερα σε 9,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050, και σημαντικά κάτω από 9 εκατομμύρια μέχρι το 2100, εκτός εάν παρατηρηθεί αύξηση των γεννήσεων. Η μείωση αυτή θα συνοδευτεί από μια ολοένα γηράσκουσα πληθυσμιακή ομάδα, με την αναλογία ηλικιωμένων προς την ενεργό πληθυσμιακή ομάδα να υπερβαίνει το 0,60 μετά το 2050, από 0,35 το 2020.
Η άμεση επίπτωση στη μισθωτή εργασία αναμένεται να είναι δραματική, καθώς η μείωση της εργατικής δύναμης σημαίνει πτώση του ΑΕΠ. Το IOBE εκτιμά ότι αν οι τρέχουσες δημογραφικές τάσεις συνεχιστούν, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 31% έως το 2100, οδηγώντας σε απώλεια 58 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές. Σχεδόν 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένονται να χαθούν, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να υποφέρουν από την έλλειψη εργατών και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης λόγω του shrinking population.
Διπλή επίπτωση
Επιπλέον, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει ότι η αύξηση κατά 10% μερίδιο του πληθυσμού άνω των 60 ετών σχετίζεται με μείωση του ΑΕΠ ανά κάτοικο κατά περίπου 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr