Δημογραφική συρρίκνωση στους οικισμούς της Μαγνησίας: Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης

Δημογραφική συρρίκνωση στους οικισμούς της Μαγνησίας: Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης

   Η τελευταία ελληνική απογραφή (2021) έδειξε μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 3%. Ωστόσο, πίσω από τον εθνικό μέσο όρο «κρύβονται» δημογραφικές ανισότητες με έντονη χωρική διάσταση, που αφορούν την άνιση κατανομή του πληθυσμού στον χώρο. Την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας μειώθηκε κατά 6%, δηλαδή στο διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου. Σε καθαρά δημογραφικούς όρους, η μείωση αυτή οφείλεται αφενός μεν στα αρνητικά φυσικά ισοζύγια της δεκαετίας (-29 χιλ.), αφετέρου δε στα αρνητικά ισοζύγια εισόδων-εξόδων.

   Η «εικόνα» της Μαγνησίας

   Η Μαγνησία, σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσιάζει δύο διαφορετικές πληθυσμιακές συμπεριφορές: η δυναμική της πόλης του Βόλου και της γύρω περιαστικής περιοχής έχει ανακοπεί με σημαντική μείωση κατά 3,3% στην απογραφή του 2021. Η μείωση αυτή παρατηρείται τόσο στην αστική περιοχή όσο και στις περιαστικές. Στους υπόλοιπους υπαιθριακούς Δήμους συνεχίστηκε η μείωση του πληθυσμού, αθροίζοντας συνολικές απώλειες άνω του 20% στους Δήμους τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο, η νησιωτική Μαγνησία χαρακτηρίζεται από ελκυστικότητα για μόνιμη διαμονή, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Αλοννήσου, που καταγράφει σημαντική αύξηση πληθυσμού.

   Συμπερασματικά, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι κάτοικοι της υπαίθρου μπορούν να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα ζητήματα της απασχόλησης και της στέγασης παραμένουν τα πιο κρίσιμα, καθώς η απουσία των απαραίτητων υποδομών οδηγεί στη μετανάστευση πληθυσμού.

  * Η φωτογραφία είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play