Η δημογραφική συρρίκνωση στην Ελλάδα φέρνει στο φως ανισότητες που σχετίζονται με τη γεωγραφία και τις συνθήκες διαβίωσης. Η Ελλάδα βιώνει, τις τελευταίες δεκαετίες, μια ανησυχητική δημογραφική συρρίκνωση, που οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση του αριθμού γεννήσεων. Η κατάσταση αυτή καθιστά τη χώρα αντιμέτωπη με την πιθανότητα δημογραφικής κατάρρευσης. Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία αποκαλύπτει ότι πίσω από τον εθνικό μέσο όρο μείωσης του πληθυσμού υπάρχουν σημαντικές ανισότητες, οι οποίες σχετίζονται με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και κοινωνικές παραμέτρους.
Η ύπαιθρος της χώρας έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές, με πολλούς κατοίκους να αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς το κόστος στέγασης στις πόλεις αυξάνεται. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και η κινητικότητα των ντόπιων, προσθέτουν μια ακόμα διάσταση στο δημογραφικό πρόβλημα, κάνοντάς το πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό.
Η τελευταία απογραφή του 2021 δείχνει ότι η Ελλάδα υπέστη μείωση πληθυσμού κατά 3%, αλλά οι δημογραφικές ανισότητες, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι πιο έντονες. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή αυτή γνώρισε μείωση πληθυσμού κατά 6%, διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, επηρεαζόμενη από αρνητικά ισοζύγια γεννήσεων και μεταναστεύσεων. Στην απογραφή αυτή, ακόμη και οι μεγαλύτεροι δήμοι, όπως ο Βόλος, εμφάνισαν μείωση πληθυσμού, αποκαλύπτοντας ότι οι μηχανισμοί συγκράτησης των πληθυσμιακών απωλειών εξασθενούν.
Η πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ των δημογραφικών τάσεων και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού. Η κινητικότητα των κατοίκων της υπαίθρου συνδέεται με τις ευκαιρίες απασχόλησης και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ οι διαφορές στις πληθυσμιακές κατηγορίες επιτείνουν τις ανισότητες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νήσοι Σποράδες διαφοροποιούνται θετικά, καθώς παρουσιάζουν θετικές μεταβολές στον πληθυσμό, κάτι που οφείλεται κυρίως στη τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αντίθεση, οι υπαίθριες περιοχές του Βόλου και άλλων δήμων συνεχίζουν να υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού.
Εν κατακλείδι, η επόμενη πρόκληση είναι να προσελκύσουμε νέους κατοίκους στην ύπαιθρο και να διασφαλίσουμε ποιότητα ζωής για αυτούς που επιθυμούν να εγκατασταθούν εκεί. Ο κύριος στόχος είναι να προσφερθούν υποδομές και υπηρεσίες που να καθιστούν τη ζωή στην ύπαιθρο ελκυστική και βιώσιμη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr