Η δημοκρατία παραμένει θεμελιώδης αξία για τους Έλληνες, καθώς οι αντιλήψεις για τις στρατιωτικές δαπάνες διαφοροποιούνται. Η πεποίθηση στη δημοκρατία συνεχίζει να είναι υψηλή παγκοσμίως. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε έρευνες σε σχεδόν όλες τις χώρες εκφράζουν τη γνώμη ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα τους να είναι δημοκρατική. Οι απόψεις αυτές ποικίλλουν: τα υψηλότερα επίπεδα πίστης καταγράφονται στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ τα χαμηλότερα εντοπίζονται στην Τζαμάικα και τη Μοζαμβίκη. Η ετήσια έρευνα Democracy Perception Index 2025, που καλύπτει 100 χώρες, καταδεικνύει ότι η δημοκρατία παραμένει θεμελιώδης αξία.
Στις περισσότερες χώρες, οι πολίτες επισημαίνουν ότι ο κύριος στόχος της δημοκρατίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας. Σε χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλου μέρους της Ευρώπης, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι επίσης ύψιστης σημασίας. Ο Δείκτης Αντίληψης της Δημοκρατίας (DPI) βασίζεται σε αντιπροσωπευτικές συνεντεύξεις από περισσότερους από 111.273 ερωτηθέντες σε 100 χώρες.
Στην Ελλάδα, το 89% των πολιτών θεωρεί τη δημοκρατία εξαιρετικά ή πολύ σημαντική. Ωστόσο, οι απόψεις για τον κύριο σκοπό της δημοκρατίας ποικίλλουν διεθνώς, με μόλις το 19% να θεωρεί την ελευθερία επιλογής κυβέρνησης ως προτεραιότητα. Στον τομέα της αξιολόγησης της κυβέρνησης, οι Έλληνες αξιολογούν τη συνολική απόδοση της κυβέρνησης τους ως κατώτερη της μέσης παγκόσμιας βαθμολογίας, γεγονός που ενισχύει την απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Στην ερώτηση σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών αντί της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Η πλειονότητα απορρίπτει τη σκέψη να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες αν αυτό σημαίνει υψηλότερη φορολογία ή περικοπές σε άλλους τομείς. Σημαντικό είναι ότι, παρά την επιφυλακτικότητα σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες, οι Έλληνες εμφανίζουν υψηλή προθυμία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους σε περίπτωση επίθεσης, κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη σε αυτό το τομέα.
Ετικέτες: δημοκρατία, στρατιωτικές δαπάνες, DPI, Ελλάδα, πολιτική, κοινωνία, δημόσια γνώμη
Πηγή περιεχομένου: in.gr