Σήμερα, 8η Ιουλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, η οποία καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία, λόγω της ραγδαίας αύξησής τους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους αλλεργία, ενώ το 1‰ του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει τροφική αλλεργία. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι τροφικές αλλεργίες προκύπτουν από διάφορα συστατικά ή ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν αναλόγως με την περιοχή και τις πολιτισμικές διαφορές στη διατροφή, καθώς και τη γενετική προδιάθεση. Η σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να κυμαίνεται από ήπια εξανθήματα έως αναφυλαξία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποια τροφή, και μια τροφή που προηγουμένως κατανάλωναν χωρίς προβλήματα, μπορεί ξαφνικά να τους προκαλέσει αλλεργία. Ο μόνος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης είναι η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν αλλεργίες.
Στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και συγκεκριμένα στον Κανονισμό 1169/2011, περιλαμβάνονται οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και πρέπει να αναγράφονται ευδιάκριτα στις συσκευασίες των προϊόντων. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γλουτένη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς, φιστίκια και σόγια. Η λίστα αυτή συνεχώς εξελίσσεται, καθώς οι επιστήμονες αξιολογούν νέα συστατικά και πώς η επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζει την αλλεργιογόνο τους ικανότητα.
Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τρόφιμα χωρίς συσκευασία, όπως τα αρτοποιεία και τα εστιατόρια, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους πελάτες για την ύπαρξη αλλεργιογόνων μέσω μενού ή προφορικά. Οι πάσχοντες από αλλεργίες καλούνται να ρωτούν το προσωπικό για την πιθανότητα ύπαρξης αλλεργιογόνων στα προϊόντα που παραγγέλνουν.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί τα ζητήματα των αλλεργιογόνων σε τρόφιμα και για την περίοδο 2024-2025 έχει θεσπίσει πρόγραμμα επισήμου ελέγχου τροφίμων στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει συνδυαστικούς ελέγχους και στηρίζεται στη συνεργασία των αρμόδιων αρχών. Μέσω ενημερωτικών δράσεων και της συμμετοχής του σε πρωτοβουλίες όπως η εκστρατεία Safe2Eat της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ο ΕΦΕΤ προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση και συμβουλές στους καταναλωτές για τη διαχείριση αλλεργιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ