Έρευνα αποκαλύπτει αυξημένη χρήση ουσιών και εθιστικών συμπεριφορών μεταξύ εφήβων στην Ελλάδα. Οι έφηβοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυξάνεται η χρήση παράνομων ουσιών στους εφήβους μετά την πανδημία. Μια νέα πανελλήνια έρευνα για τη χρήση ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, η οποία αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα.
Η έρευνα, που εκπονείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, δίνει τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης του φαινομένου. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2024, συμμετείχαν 6.810 μαθητές Α’ Λυκείου από 488 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Το 13% των 16χρονων δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποια παράνομη ουσία, κυρίως κάνναβης. Οι έφηβοι δηλώνουν επίσης αυξημένη πρόσβαση στην κάνναβη, με το 34% των μαθητών να αναφέρει ότι είναι εύκολο να την βρουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ είναι επίσης υψηλά, με το 86% των 16χρονων να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Εντούτοις, παρατηρείται πτωτική τάση στην κατανάλωση, αν και αυξάνονται τα ποσοστά όσων έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα πρόσφατα. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, με το 52% των εφήβων να έχει δοκιμάσει αυτόν τον τύπο καπνίσματος.
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, καθώς οι έφηβοι διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους από την έκθεση σε εξαρτητικές συμπεριφορές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr