Εκδήλωση της ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τον Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή παραμέληση των ανηλίκων και οι προκλήσεις του διαδικτύου

Εκδήλωση της ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τον Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή παραμέληση των ανηλίκων και οι προκλήσεις του διαδικτύου

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και των social media διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. Το AKMI Debate ανέδειξε τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και προσαρμογή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναγνώρισε ότι ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον ρυθμό των αλλαγών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης των ανθρωπιστικών αξιών και αρχών, τονίζοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να βελτιώνει τη ζωή του. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην «ηλεκτρονική παραμέληση»: την παραγνώριση εκ μέρους των γονέων των κινδύνων που παραμονεύουν στον ψηφιακό κόσμο, θεωρώντας ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο σπίτι.

«Πλέον οι γονείς νομίζουν ότι επειδή το παιδί μένει σπίτι, έχουν την εποπτεία. Όμως λόγω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μυαλό τους είναι αλλού. Η έννοια λοιπόν της παραμέλησης, όπως ακριβώς παλιότερα, τώρα υπάρχει πολύ πιο έντονα, στο ψηφιακό περιβάλλον».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στο Kids Wallet, μια πλατφόρμα που επιτρέπει τον καθορισμό της ηλικίας των χρηστών, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Καταλήγοντας, σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι η τεχνολογία έχει μεράκι, και θέλει να ξεπεράσει τον άνθρωπο και να δείξει ότι είναι πιο ικανή από τον άνθρωπο».

Η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Σύμβουλος Σχολής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, τόνισε τη σημαντική επίδραση που έχουν τα κινητά στις ανθρώπινες και διαπροσωπικές σχέσεις, επισημαίνοντας νέες φοβίες που έχουν εμφανιστεί, όπως “ο φόβος του να μείνω έξω από αυτό που γίνεται στον κόσμο” και “ο φόβος της απώλειας του κινητού”.

Αναφερόμενη στην ευθύνη γονέων και εκπαιδευτικών, η κα Οικονόμου-Λαλιώτη υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μόνο απαγόρευση, η τιμωρητική προσέγγιση δεν λειτουργεί». Αναφέρθηκε επίσης στη βία που προβάλλεται στα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «η βία έχει υποστεί κανονικοποίηση στη σύγχρονη ζωή».

Η Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής Google στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη διαμόρφωση λύσεων για τα θέματα που τους αφορούν, αναφέροντας ότι η Google διεξάγει έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι έφηβοι εκφράζουν τη γνώμη τους.

Η κα Μπόζου τόνισε ότι η Google έχει αναπτύξει προγράμματα, όπως το Γίνε ήρωας στο διαδίκτυο, που βοηθούν στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, καλύπτοντας θέματα όπως οι διαδικτυακές παρενοχλήσεις και οι ψευδείς ειδήσεις.

Επίσης, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας εργαλείων mentoring για την υποστήριξη των παιδιών, προκειμένου να αναπτύξουν κριτική σκέψη και την αυθεντική τους φωνή. «Μεγάλη σημασία παίζει η οικογένεια. Το μυστικό είναι να μην κατρακυλάμε στην ευκολία του να δίνουμε το κινητό στα παιδιά μας, αλλά να τους δείξουμε ότι υπάρχει ζωή εκτός διαδικτύου».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο CEO της 100MENTORS, Γιώργος Νικολετάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας, που προσφέρει mentoring εφαρμογές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δίνοντας τους την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρότυπα της κοινωνίας.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία του να βάζουμε όρια στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη δημιουργία εργαλείων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Loading

Play