«Όταν η επιστήμη συναντά την παιδαγωγική πράξη και η φύση γίνεται το πεδίο μάθησης, τότε οι μαθητές δεν μαθαίνουν απλώς, αλλά μεταμορφώνονται», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Χάρης Κουθούρης. Αυτό ακριβώς συνέβη με τους μαθητές της Β’ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινητικής αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον, βασισμένο στα ευρήματα της πρόσφατης επιστημονικής μελέτης «Learning in Nature», που δημοσιεύτηκε το 2025 στο περιοδικό Education Sciences.
«Η επαφή των παιδιών και εφήβων με το φυσικό περιβάλλον ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα, την κοινωνική συνδεσιμότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τρεις άξονες καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη αγωγή», τονίζει ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ κ. Χάρης Κουθούρης, αναλύοντας δεδομένα από χιλιάδες συμμετέχοντες.
Αυτά τα επιστημονικά δεδομένα δεν έμειναν στη θεωρία. Εφαρμόστηκαν στην πράξη, μέσα από έναν πλούσιο κύκλο βιωματικών δραστηριοτήτων, ο οποίος περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας, δραστηριότητες χτισίματος εμπιστοσύνης, καθώς και συνεργατικές δράσεις σε ομάδες μέσα στο δασικό περιβάλλον. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με αναστοχαστικούς κύκλους συζήτησης, όπου οι μαθητές επεξεργάστηκαν σε βάθος την προσωπική και συλλογική τους εμπλοκή.
«Δεν ήξερα ότι μπορούσα να χαλαρώσω τόσο πολύ. Ένιωσα σαν να σταμάτησε ο χρόνος για λίγο», ανέφερε ο Φάνης, μαθητής της Β’ Λυκείου.
«Όσα μελετήσαμε στη θεωρία, τα είδαμε να υλοποιούνται μπροστά μας», λέει ο Δημήτρης Πρεδάρης, συμμετέχων φοιτητής της ειδικότητας.
«Αυτή η δράση είναι η ουσία της σύγχρονης εκπαίδευσης. Μάθηση μέσω αληθινής εμπειρίας, με επιστημονική βάση, σωματικό και συναισθηματικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου, Λίνα Μουζιούρα.
«Η φύση αποτελεί ένα μοναδικό πλαίσιο μάθησης που ενεργοποιεί το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη ταυτόχρονα», σημειώνει η καθηγήτρια Αγλαΐα Ζαφειρούδη, συντονίστρια της επιστημονικής ομάδας.
«Η έρευνα δεν πρέπει να μένει σε αρχεία, πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτή η δράση πέτυχε ακριβώς αυτό», δηλώνει ο καθηγητής Χάρης Κουθούρης, διευθυντής του Εργαστηρίου.
Το Πειραματικό Λύκειο Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιούργησαν ένα φωτεινό παράδειγμα σύγχρονης, διεπιστημονικής εκπαίδευσης που ενώνει τη γνώση με την εμπειρία, την έρευνα με την καθημερινότητα των μαθητών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ