Αναλύουμε τους κινδύνους του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή blackout. Τα περιστατικά blackout στα ηλεκτρικά συστήματα είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Δημήτρης Φούρλαρης, δεν υπάρχει κανένα ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να θεωρείται πλήρως ασφαλές από blackout. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με θέμα τα blackout στην Ισπανία και την ετοιμότητα της Ελλάδας.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, κ. Δημήτρης Μίχος, ανέφερε ότι, αν και τα blackout είναι σπάνια, παραμένουν ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο, κυρίως λόγω βλαβών σε περίπλοκες καταστάσεις και δυσμενείς συνθήκες. Παραδείγματα blackout έχουν παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που απορρέουν από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως η μείωση των υδάτινων πόρων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν την μη ελεγχόμενη υπερπαραγωγή ενέργειας, τις αιφνίδιες απώλειες παραγωγής λόγω βλαβών και τις υψηλές τάσεις σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης.
Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, ο ΑΔΜΗΕ εργάζεται σε νέες διασυνδέσεις και υποσταθμούς και αναπτύσσει πληροφοριακά συστήματα για τη ρύθμιση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπλέον, συνεργάζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ για να διασφαλίσει τη σωστή ρύθμιση του εξοπλισμού των σταθμών, προκειμένου να αποφευχθούν τα blackout.
Ο κ. Φούρλαρης τόνισε ότι η ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με αναφορά στην πολυπαραγοντική κρίση του blackout στην Ισπανία. Το άρθρο υπογραμμίζει τη σημασία ενός ολιστικού πλαισίου για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος, με στόχο την προστασία από τυχόν αποτυχίες.
Τα μέτρα για την αποφυγή blackout περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ρυθμίσεων προστασίας, την ενεργοποίηση της λειτουργίας ελέγχου ισχύος-συχνότητας και την εισαγωγή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, υποδεικνύοντας ότι η μετάβαση σε ΑΠΕ πρέπει να γίνεται με προσοχή προς τις απαιτήσεις ευστάθειας του συστήματος.
Ειδική αναφορά έγινε και στα πέντε blackout που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 43 χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση και προετοιμασία για το μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr