Η Ελλάδα κατατάσσεται 19η παγκοσμίως στον κίνδυνο λειψυδρίας, με επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς η σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερού καθιστά τη λειψυδρία μια σοβαρή απειλή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις τόσο στην προσφορά, μέσω της μείωσης των βροχοπτώσεων, όσο και στη ζήτηση, λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης για άρδευση και άλλες χρήσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute και έκθεση της Deloitte σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων για την ελληνική κυβέρνηση.
Η έκθεση υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ οι απώλειες από τα δίκτυα προσθέτουν στην πολυπλοκότητα του προβλήματος. Η Ελλάδα καταγράφει υπερδιπλασιασμό των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, με την τουριστική κίνηση να συμβάλλει στην αύξηση αυτή. Αν και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν μειωθεί, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν υποστεί αντίστοιχη μείωση λόγω αυξημένων αναγκών ανά καλλιέργεια και παλαιότητας των δικτύων.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για περιοχές με υψηλή τουριστική ροή, όπως οι Κυκλάδες, όπου η κατανάλωση νερού αυξάνεται την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων. Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, τα αποθέματα νερού στα ταμιευτήρια των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την επάρκεια νερού και την ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr