Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την κατάργηση του νόμου για την εκλογή ηγεσίας των δικαστηρίων, επισημαίνοντας σοβαρές αδυναμίες στην εφαρμογή του. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει με έντονο τρόπο την ανάγκη για την κατάργηση του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, νόμου που δίνει για πρώτη φορά στους ανώτατους δικαστές δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση υπογραμμίζει τη διαφωνία της με την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, ο οποίος ισχύει μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ευθυγραμμίζεται με τις κυβερνητικές επιλογές.
Η Ένωση επισημαίνει πως αρχικά είχε θεωρήσει θετική τη διάταξη που επέτρεπε στους δικαστές να ψηφίζουν για την εκλογή διοίκησης στα ανώτατα δικαστήρια. Ωστόσο, η διαπίστωση ότι ανώτατοι δικαστές που εκλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους παρέμειναν εκτός της διαδικασίας επιλογής για κενές θέσεις, μετά την αποχώρηση των προκατόχων τους λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, οδήγησε στην πρόταση για κατάργηση του νόμου. Η Ένωση ζητά την άμεση κατάργηση του νόμου, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του πρέπει να εξυπηρετεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Το χθεσινό ΦΕΚ για τον ορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο καταδεικνύει την ανάγκη επαναξιολόγησης των ρυθμίσεων που σχετίζονται με τη δικαστική ηγεσία. Ο νόμος είχε ψηφιστεί ως απόρροια πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί, κατέρρευσαν κατά τη διαδικασία εκλογής, όταν καταδείχθηκε ότι έγκριτοι αρεοπαγίτες παρέμειναν εκτός των 8 θέσεων των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Οι πολίτες αναρωτιούνται, εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε να διατηρήσει τον έλεγχο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί προχώρησε σε αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση. Η απάντηση είναι απλή: η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει επικοινωνιακά οφέλη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι σέβεται την άποψη των δικαστών και παράλληλα ικανοποιώντας τις προσδοκίες της Ευρώπης σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Η Ένωση τονίζει ότι η ανάγκη για πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα και προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του νόμου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr