Μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα αναφορικά με την πορεία της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της για τη ζωή του ανθρώπου στα προσεχή χρόνια περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, κατά την δεύτερη ημέρα των Διαλόγων της Νισύρου. Η ζήτηση της ενέργειας έχει αλλάξει, μετατοπισμένη τώρα προς το καλοκαίρι ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο κ. Ζερεφός παρουσίασε σειρά στοιχείων, τονίζοντας ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μια συνεχής υπερθέρμανση άνω των 2,5 βαθμών Κελσίου κάθε έτος, και ότι κάθε χρόνος είναι θερμότερος από τον προηγούμενο. Εάν δεν υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κόστος της θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα.
Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι η υπερθέρμανση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αναφέροντας ότι η Συμφωνία των Παρισίων απαιτεί τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι έως το 2030 θα πρέπει να απαλλαχτούμε κατά 80% από το υπάρχον ενεργειακό μείγμα που στηρίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Ο κ. Γιάννης Παπαμικρουλέας από τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη για μετασχηματισμό της επιχείρησης και την ανάγκη για ασφαλή εφοδιασμό, ενώ τόνισε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη.
Αναφερόμενος στη διαδικασία πράσινης μετάβασης, ο κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης σημείωσε τη σημασία διατήρησης των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτές το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να επενδύουν σε λιγνιτικές μονάδες, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα Πτολεμαΐδας, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει λειτουργήσει μόλις έναν χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ