Επιστολή Κογκρέσου προς Τραμπ για τον Ερντογάν, την Ελλάδα και τα F-35
Photograph: Xinhua / Barcroft Images

Επιστολή Κογκρέσου προς Τραμπ για τον Ερντογάν, την Ελλάδα και τα F-35

Μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως σε σχέση με την Ελλάδα και το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η διακομματική αυτή επιστολή, που υπογράφεται από 22 νομοθέτες, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Γκρέγκορι Μικς, αναδεικνύει τις επιθετικές και αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας», της σχέσης του Ερντογάν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στο εσωτερικό της χώρας.

Βασικά Σημεία της Επιστολής

Οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επανεμφάνιση παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τουρκικά μαχητικά F-16, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενέργειες απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και ζητούν από τον Τραμπ να εξετάσει το ζήτημα σε ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιπλέον, προτείνουν τη μη επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 όσο η Άγκυρα διατηρεί το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται ασύμβατο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και επικίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Αναθεωρητική Πολιτική και Αντιδημοκρατικές Πρακτικές

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στις αναθεωρητικές πολιτικές του Ερντογάν, όπως αυτές αποτυπώνονται στη «Γαλάζια Πατρίδα», οι οποίες υπονομεύουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, οι νομοθέτες επισημαίνουν τις αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου, όπως η καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και οι αυθαίρετες διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

Σχέσεις με Ρωσία και Ισλαμιστικές Ομάδες

Οι βουλευτές τονίζουν την ανησυχία τους για τη συνεργασία του Ερντογάν με ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, καθώς και για την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία, γεγονός που αποδυναμώνει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Παρά τις προκλήσεις, οι νομοθέτες αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας όμως ότι οι πολιτικές του Ερντογάν έρχονται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα και τις αξίες.

Με αυτή την επιστολή, το Κογκρέσο ζητά από τον τότε πρόεδρο Τραμπ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα ζητήματα αυτά και να θέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις στον Ερντογάν κατά τις διμερείς επαφές τους.

Loading

Play