Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά 84 υποθέσεις διασπάθισης 1,71 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με αναφορές σε διάφορους τομείς. Τουλάχιστον 84 έρευνες για την κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων συνολικού ύψους 1,71 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 15 αφορούν τον τομέα του ΦΠΑ (αντίστοιχου ύψους 489 εκατ. ευρώ), είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να εστιάσει και σε ύποπτες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Η αποκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που προήλθε από συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με σημαντικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα μικρό μόνο τμήμα των ερευνών των δέκα εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων στη χώρα μας.
Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., το ΣΔΟΕ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος, διερευνούν δεκάδες υποθέσεις. Αυτές κυμαίνονται από την κατανομή 177.000 ρομποτικών κιτ σε σχολεία μέχρι προγράμματα σίτισης και στέγασης μεταναστών, καθώς και αναθέσεις σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων δείχνουν ότι το εύρος των ζημιών και της διαπλοκής σε αυτές τις υποθέσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου.
Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη στην Ευρώπη με 250 αναφορές από ιδιώτες, πίσω από τη Γερμανία, την Κροατία και την Πολωνία. Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αυτή τη στιγμή ερευνούν 25 υποθέσεις που αφορούν προγράμματα γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης, 4 προγράμματα για το άσυλο και τη μετανάστευση, 4 προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και άλλες υποθέσεις που εγείρουν αμφιβολίες. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται και η διαδικασία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την παράδοση 177.000 ρομποτικών κιτ, η οποία έχει ξεκινήσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αναμένονται εξελίξεις καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει και άλλες υποθέσεις, όπως ύποπτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, καθώς και διασυνοριακές απάτες. Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης υπόκεινται σε ελέγχους 26 σταδίων από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr