Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διέπρατταν απάτες με το πρόσχημα των επενδύσεων. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 104 άτομα, από τα οποία 12 Έλληνες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων 35 γυναικών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτη.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε η αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τηλεφωνικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στη διάπραξη απατών σε βάρος υπηκόων χωρών της Μέσης Ανατολής, κυρίως του Περσικού Κόλπου, με τη χρήση συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο εγκληματικών οργανώσεων με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, οι οποίες παρουσίαζαν συνδετικά στοιχεία και δρούσαν με πανομοιότυπο τρόπο δράσης. Εντοπίστηκαν δύο εταιρείες με έδρα στην Αθήνα και στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, οι οποίες απασχολούσαν υπαλληλικό προσωπικό που παρουσίαζε σε υποψήφια θύματα ψευδή στοιχεία για υψηλές αποδόσεις επενδύσεων, χωρίς οι εν λόγω εταιρείες να είναι νομιμοποιημένες. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων μετατράπηκε σε κρυπτονομίσματα.
Επιπλέον, συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες έχει καταγγελθεί στις Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για υπεξαίρεση με τη χρήση τεχνολογίας. Για να τερματιστεί η δράση τους, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές έρευνες από κλιμάκια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν ως διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και άλλες θέσεις.
Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 σταθερές μονάδες Η/Υ, 15 φορητοί Η/Υ, 121 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 9.952 ευρώ. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Στο πλαίσιο της υπόθεσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέχει συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή επενδυτικών απάτων.
Συμπερασματικά, η Διεύθυνση ενθαρρύνει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε υποσχέσεις για «εγγυημένα κέρδη» και να αναζητούν ανεξάρτητη οικονομική συμβουλή πριν από οποιαδήποτε επένδυση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ