Εξετάζουμε την επίδραση των φροντιστηρίων στην εκπαίδευση και την κοινωνία στην Ελλάδα. Η διακοπή των μαθημάτων στο Λύκειο δεν έχει οδηγήσει στην ίδια παύση των φροντιστηρίων, τα οποία συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο: να αναπληρώσουν τις αδυναμίες του δημόσιου σχολείου όσον αφορά την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, οι γονείς και οι νέοι εκφράζουν την ανάγκη για φροντιστήρια ως αναγκαία λύση στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα διατηρεί τη μοναδικότητά της στην Ευρώπη, καθώς η είσοδος στα πανεπιστήμια συνδέεται άρρηκτα με τα φροντιστήρια, ενώ και η λέξη φροντιστήριο έχει ιδιαίτερη σημασία στον ελληνικό λόγο.
Αν και το φαινόμενο της παραπαιδείας, εκπροσωπούμενο από το φακελάκι, είναι κατακριτέο, τα φροντιστήρια έχουν καθιερωθεί ως θεσμός που συμβάλλει στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, όσοι τα θεωρούν αρνητικά, συχνά καταφεύγουν σε αυτά για να προσφέρουν στα παιδιά τους περισσότερες ευκαιρίες. Τα ελληνικά φροντιστήρια ανήκουν στη σφαίρα της σκιώδους εκπαίδευσης και η οικονομική τους επιβάρυνση μπορεί να ισοδυναμεί με έναν ολόκληρο μισθό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Ο Νίκος Φωτόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, αναλύει πώς η ανάπτυξη των φροντιστηρίων αντικατοπτρίζει τα σοβαρά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.
Φροντιστήρια: η πολωμένη σχέση αγάπης και μίσους
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι το 74% των γονέων και το 68% των νέων πιστεύουν ότι τα φροντιστήρια προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους μαθητές. Ωστόσο, οι μισοί γονείς ανησυχούν για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνεπάγονται, καθώς και για την υπερφόρτωση των παιδιών με εξεταστικές προετοιμασίες. Η σχέση αυτή αναδεικνύει ανισότητες και αντιφάσεις που βιώνουν τα εμπλεκόμενα μέρη, με τα φροντιστήρια να προβάλλονται ως η αναγκαία λύση.
Ταυτόχρονα, η εκπαίδευση αποκτά ολοένα πιο ταξικό χαρακτήρα, με τις ανώτερες εισοδηματικές ομάδες να ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα για φροντιστήρια. Ο Νίκος Φωτόπουλος προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή συνδέεται με σοβαρές κοινωνικές ανισότητες που πλήττουν τα κοινωνικά ευπαθή στρώματα.
Η εκπαίδευση των νέων και η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο
Με το 7,7% των νέων να θεωρεί τα φροντιστήρια ως παραπαιδεία, οι απόψεις τους αρχίζουν να διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτές των γονέων. Η στήριξη των φροντιστηρίων φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κρίση του δημόσιου σχολείου, το οποίο δεν καταφέρνει να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια. Ο Νίκος Φωτόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ένα νέο, πιο διαφανές και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα που να διασφαλίσει ισότιμες ευκαιρίες για όλους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr