Η αυτοκτονία στην Ελλάδα παραμένει σοβαρό πρόβλημα με σχεδόν 500 θανάτους ετησίως, απαιτώντας δράση για την πρόληψη. Η αυτοκτονία, ένα κρίσιμο φιλοσοφικό ζήτημα, τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής. Ο Αλμπέρ Καμύ στο δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» αναδεικνύει την αξία της ζωής, ενώ οι ψυχίατροι επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των αυτοκτονιών μπορεί να προληφθεί. Η ψυχιατρική κοινότητα υποστηρίζει ότι έως και το 90-95% των περιπτώσεων αυτοκτονίας μπορούν να αποτραπούν. Ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης της αυτοκτονίας ενός ατόμου.
Εντυπωσιακά, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα, αν και λιγότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, αγγίζουν σχεδόν τους 500 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η υποκαταγραφή φτάνει το 20-30% λόγω του στίγματος που συνδέεται με την αυτοκτονία.
Η αύξηση των αυτοκτονιών κατά την τελευταία 15ετία, η οποία κυμαίνεται από 377 το 2010 σε 516 το 2022, δείχνει ότι το φαινόμενο χρήζει άμεσης προσοχής. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στους άνδρες, ενώ οι ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η ανάγκη για εθνική στρατηγική κατά της αυτοκτονίας είναι επιτακτική. Ο Κυριάκος Κατσαδώρος επισημαίνει ότι η έλλειψη τέτοιας στρατηγικής εμποδίζει την αποτελεσματική πρόληψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την υιοθέτηση στρατηγικών που θα βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.
Η συνειδητοποίηση της κατάθλιψης και η προώθηση θετικών ψυχολογικών παρεμβάσεων από την παιδική ηλικία είναι κρίσιμης σημασίας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σώσει ζωές και να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Ο Παύλος Σακκάς τονίζει τη σημασία της πρόληψης, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές αυτοκτονίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr