Η Ελλάδα προχωρά στην ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση εμπορίου, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στους διεθνείς δείκτες. Το Ελληνικό Ανεξάρτητο Δημόσιο Εσοδών (AADE) έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στη διευκόλυνση του εμπορίου, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας που διεξήχθη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση εμπορίου.
Η έρευνα κατατάσσει 180 οικονομίες με βάση 62 δείκτες ψηφιακού και βιώσιμου εμπορίου, με την Ελλάδα να καταγράφει ισχυρή πρόοδο φέτος, αποσπώντας βαθμολογία μεταξύ 72,2% και 87,5% σε καίριες περιοχές. Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας ανέβηκε από 62,4% το 2019 σε 77,4% το 2023, με πρόβλεψη ότι θα αγγίξει σχεδόν το 84% το 2025.
Ένα σημαντικό μέρος της προόδου προέρχεται από τη μεταρρύθμιση που συντελέστηκε τα τελευταία έξι χρόνια, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει πλήρη διαφάνεια στο εμπόριο και να κάνει σημαντικά βήματα στην απλοποίηση διαδικασιών και στο εμπόριο χωρίς χαρτί. Η βαθμολογία στον τομέα της διαφάνειας παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση, φτάνοντας το 100% το 2023 και διατηρώντας αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιτύχει κορυφαία αποτελέσματα (100%) στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και του διασυνοριακού εμπορίου χωρίς χαρτί, ιδίως σε θέματα νομοθεσίας για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ψηφιακή ανταλλαγή Πιστοποιητικών Προέλευσης.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει περιοχές που χρήζουν βελτίωσης, όπως η επεξεργασία επιταχυνόμενων αποστολών, η δημοσιοποίηση μέσων χρόνων αποδέσμευσης και η συνεργασία κατά τη διάρκεια της διέλευσης.
Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη διέλευση, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης κινδύνων, της επεξεργασίας δεδομένων πριν την άφιξη, των ελέγχων μετά την εκκαθάριση και της μείωσης φυσικών ελέγχων. Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την προσπαθεια της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει το εμπόριο, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να υιοθετήσει ψηφιακά εργαλεία, τοποθετώντας τη χώρα ως έναν πιο αποδοτικό και διαφανή παίκτη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr