Η Ελλάδα ως παγκόσμιο κέντρο αειφόρου πολιτιστικού τουρισμού: Οι προτάσεις της Άντζελα Γκερέκου

Η Ελλάδα ως παγκόσμιο κέντρο αειφόρου πολιτιστικού τουρισμού: Οι προτάσεις της Άντζελα Γκερέκου

Στις σωστές υποδομές και τα κίνητρα, με τα οποία «πάμε σε ένα άλλο μοντέλο και η Ελλάδα γίνεται παγκόσμιο κέντρο αειφόρου πολιτιστικού τουρισμού», αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στη συζήτηση με θέμα «Olympian Land: Η αναγέννηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη», που πραγματοποιήθηκε κατά το 13ο συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Η επικεφαλής του ΕΟΤ τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε «κομβικό σημείο», καθώς κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού αλλάζουν το ζητούμενο του επισκέπτη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κα Γκερέκου, «ο τουρισμός έδειξε την ανθεκτικότητά του» και ανέφερε τους δύο άξονες πάνω στους οποίους θα επαναπροσδιορίσουμε στο μέλλον την ταυτότητα της Ελλάδας: τον αγροδιατροφικό τομέα και την οικονομία της φιλοξενίας.

Όπως υπογράμμισε η κα Γκερέκου, είναι η ώρα «να αναδείξουμε όλα τα χωριά της Ελλάδας, με τις σωστές υποδομές και κίνητρα», τονίζοντας πως «τώρα πρέπει να κρατήσουμε ψηλά αυτό που κατακτήσαμε, με αυθεντικότητα, με τις τοπικές ταυτότητες, την τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά», κάνοντας ειδική αναφορά στις ορεινές περιοχές, που όπως είπε, «είναι θησαυροί ανεκτίμητοι».

Τέλος, η επικεφαλής του ΕΟΤ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αθλητισμό και τον τουρισμό που πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους, δίνοντας έμφαση στα city breaks σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο project «ανθισμένες διαδρομές – Λευκάδιος Χερν», το οποίο εμπνεύστηκε προσωπικά από τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δημιουργούν έναν ψηφιακό χάρτη που θα αποτυπώνει την τοπική ανθοφορία στην Ελλάδα με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως η Πιερία, η Ημαθία και η Χίος.

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε «πληγή για όλη την Ευρώπη» την έλλειψη προσωπικού στον τομέα του τουρισμού, η οποία, όπως υποστήριξε, εμφανίστηκε στη μετά-Covid εποχή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «ικανοποιητικές αποδοχές» των εργαζομένων στον τουρισμό και αναβάθμιση του ρόλου τους.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, αναφέρθηκε στη νέα διασύνδεση του αεροδρομίου Αράξου με τη Λιλ-Ναντ και το Μιλάνο, καθώς και στην αύξηση κατά +15% στις περσινές αφίξεις. Όπως τόνισε ο κος Σακελλαρόπουλος, «έχουμε στρατηγική για τουρισμό 4 εποχών και ανάδειξη μοναδικών τοπικών προϊόντων, όπως το olympian breakfast», ενώ μιλώντας για το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, υποστήριξε πως είναι το καλύτερο της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης, με πολυθεματικό πάρκο που λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε το συνέδριο ζωντανά

Χορηγός επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play