Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. όσον αφορά την μακροχρόνια φροντίδα, με σημαντικές ελλείψεις σε κλίνες νοσηλείας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στις κλίνες νοσηλείας και κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις κλίνες μακροχρόνιας φροντίδας, όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα της Eurostat. Ο μέσος όρος νοσοκομειακών κλινών στην Ευρώπη για το 2023 ανέρχεται στις 511 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, με την Ελλάδα να διαθέτει μόνο 20 κλίνες μακροχρόνιας φροντίδας ανά 100.000 κατοίκους. Αυτή η στατιστική αναδεικνύει τις ελλιπείς υποστηρικτικές δομές για την μακροχρόνια φροντίδα υγείας στη χώρα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη μέση ως προς τον αριθμό των κλινών νοσηλείας σε νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με 424,06 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού το 2023. Στο μεταξύ, άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ρουμανία καταγράφουν σημαντικά υψηλότερες αναλογίες κλινών ανά 100.000 πληθυσμού. Συγκριτικά με τις 26 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση και σε ό,τι αφορά τις κλίνες μακροχρόνιας φροντίδας, με ένα ποσοστό που μειώνεται σταδιακά από το 2013.
Η οικογένεια παραμένει ο κύριος φορέας παροχής φροντίδας στους ηλικιωμένους στην Ελλάδα, καθώς οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες συνεχώς μεταλλάσσουν τη δομή των οικογενειών. Η ζήτηση υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η στατιστική δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να φτάσει το 36% στην Ελλάδα έως το 2050, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των δομών μακροχρόνιας φροντίδας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr