Η ετήσια έκθεση της ΕΕΔΑ για τους πρόσφυγες: Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και modus operandi παράνομων επαναπροωθήσεων

Η ετήσια έκθεση της ΕΕΔΑ για τους πρόσφυγες: Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και modus operandi παράνομων επαναπροωθήσεων

Αναφορά στη σοβαρότητα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα και τις πολιτικές επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Ελλάδα. Η ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) αναδεικνύει τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της χώρας, αποκαλύπτοντας ένα modus operandi που βασίζεται σε παγιωμένες επιχειρησιακές τακτικές για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Ο Μηχανισμός Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών της ΕΕΔΑ, ο οποίος ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, δημοσιοποίησε στοιχεία που υπογραμμίζουν τη διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορές από 61 μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2024 δείχνουν ότι, είτε στον Έβρο είτε στα θαλάσσια σύνορα, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε άτυπες αναγκαστικές επιστροφές, συχνά συνοδευόμενες από σωματική βία και εξευτελιστική μεταχείριση, ειδικά κατά των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η έκθεση κατηγορεί τη χώρα για παραβίαση του διεθνούς και ελληνικού δικαίου, με το πλαίσιο της πολιτικής για το άσυλο να είναι υπό αμφισβήτηση και να έχει προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι σοβαρές καταγγελίες στην έκθεση περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου οι πρόσφυγες, οι οποίοι δικαιούνται διεθνή προστασία, επαναπροωθήθηκαν παράνομα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είχαν ήδη λάβει άσυλο στη χώρα. Ο αριθμός των φερόμενων θυμάτων ανέρχεται τουλάχιστον σε 1.517 άτομα, με 300 γυναίκες, 225 παιδιά και 133 ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες να περιλαμβάνονται σε αυτά τα περιστατικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις επαναπροώθησης συμμετέχουν και άτομα ντυμένα με πολιτικά, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαρκή επιτήρηση και την οργάνωση αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Η βία που ασκείται ποικίλλει μεταξύ των συνόρων, με τις αναφορές να υποδεικνύουν ότι οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη ρυμούλκηση και την εγκατάλειψη προσφύγων σε επικίνδυνες συνθήκες.

Ο Μηχανισμός Καταγραφής του 2024 αναμένεται να αναδείξει περαιτέρω την οργανωτική δομή των επιχειρήσεων αυτών, αποδεικνύοντας την επιμονή σε επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Έβρου ως εμπόλεμη ζώνη για τους πρόσφυγες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play