Η γιορτή της Μητέρας: Η πορεία και εξέλιξη της από την αρχαία Ελλάδα, στο σήμερα
unsplash

Η γιορτή της Μητέρας: Η πορεία και εξέλιξη της από την αρχαία Ελλάδα, στο σήμερα

Στην Ελλάδα, η πιο «μοντέρνα» εκδοχή της γιορτής ξεκίνησε το 1929 και είχε συνδεθεί με τη θρησκευτική εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Γιορτή της Μητέρας έχει πολύ παλιές ρίζες, που φτάνουν μέχρι την Αρχαία Ελλάδα. Στην Αθήνα γίνονταν τελετές για να τιμηθεί η Γαία, η Μητέρα Γη, και η Ρέα, που ήταν η μητέρα των θεών. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις τιμούνταν η μητρότητα, η γονιμότητα και η δημιουργία της ζωής. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούνταν η «Δημιουργία», τόσο θεϊκή όσο και ανθρώπινη, και γι’ αυτό έψαλλαν ύμνους προς τιμήν της.

Η θεά Ρέα – Ρωμαϊκό ανάγλυφο

Στη νεότερη εποχή, η πρώτη Γιορτή της Μητέρας έγινε στις 10 Μαΐου 1908 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία της ακτιβίστριας Άννας Τζάρβις. Τρία χρόνια αφού έχασε τη μητέρα της, θέλησε να οργανώσει μια τελετή για να τη θυμηθεί – αλλά και να τιμήσει όλες τις μαμάδες. Το γεγονός πήρε μεγάλη έκταση και έτσι η γιορτή άρχισε να εξαπλώνεται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια η Τζάρβις, λίγο καιρό μετά, στράφηκε ενάντια στη γιορτή που η ίδια ξεκίνησε. Έλεγε πως δεν πρέπει να περιορίζεται σε σοκολάτες και λουλούδια, γιατί έτσι ξεχνάμε τις «αγωνίστριες» μαμάδες και τον αληθινό λόγο που αξίζουν τιμή. Παρ’ όλα αυτά, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε σε όλο τον δυτικό κόσμο και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στην Ελλάδα, η πιο «μοντέρνα» εκδοχή της γιορτής ξεκίνησε το 1929. Αρχικά, είχε συνδεθεί με τη θρησκευτική εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία που «σαράντισε» τον Χριστό, ακολουθώντας τα τότε θρησκευτικά έθιμα – μια παράδοση που τηρείται ακόμη από πολλές Χριστιανές μητέρες.

Υπαπαντή του Κυρίου

Την δεκαετία του ’60, η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε να τιμάται κάθε δεύτερη Κυριακή Μαΐου και στην Ελλάδα, ακολουθώντας την πρακτική του Δυτικού κόσμου.

Σήμερα, η Γιορτή της Μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 50 χώρες και είναι αφιερωμένη σε κάθε μητέρα. Μέσα από αυτήν τιμάται η προσφορά τους στην κοινωνία και στον θεσμό της οικογένειας. Οπότε, μην ξεχάσετε να πάρετε ένα δώρο στην μαμά σας, να της δώσετε ένα φιλί και να της πείτε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ!» για όσα σας έχει προσφέρει!

Loading

Play