Εορτασμός 200 χρόνων από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους με την πρώτη διαπλανητική μετάδοση του Γαλάζιου Δούναβη. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους του νεότερου, με έναν εντυπωσιακό εορτασμό που θα περιλαμβάνει τη μετάδοση του διάσημου Γαλάζιου Δούναβη στο Διάστημα. Η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης θα εκτελέσει το βαλς στις 31 Μαΐου, με ταυτόχρονη προβολή σε Μαδρίτη και Νέα Υόρκη. Η μοναδική αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη επίσης στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία θα αναλάβει τη μετάδοση από παραβολική κεραία στο Θεμπρέρος της Ισπανίας.
Για την αποφυγή τεχνικών προβλημάτων, η ESA θα χρησιμοποιήσει μια προηχογραφημένη εκδοχή της εκτέλεσης από την πρόβα της ορχήστρας, εκπέμποντας τα σήματα σε πραγματικό χρόνο την ώρα της ζωντανής εκτέλεσης. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, η μουσική του Στράους θα φτάσει στη Σελήνη σε 1,5 λεπτό και στον Άρη σε 4,5 λεπτά. Στο σύνολό τους, τα σήματα θα φτάσουν και στο Voyager 1, το πιο απομακρυσμένο διαστημικό σκάφος, που βρίσκεται εκτός του Ηλιακού Συστήματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η NASA είχε γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά της το 2008 με διαπλανητική μετάδοση του κομματιού Across the Universe των Beatles. Η μουσική του Στράους δεν περιλαμβάνεται στον χρυσό δίσκο που μεταφέρεται από τα δίδυμα σκάφη Voyager 1 και 2, αλλά ο οργανισμός τουρισμού της Βιέννης σκοπεύει να διορθώσει αυτό το λάθος στέλνοντάς την στα αστέρια. Η χρήση του Γαλάζιου Δούναβη ως μουσική υπόκρουση στην ταινία 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968 προσθέτει ακόμη μία διάσταση στη μακρά ιστορία του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr