Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά δυναμικά στο δημόσιο τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά δυναμικά στο δημόσιο τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και βελτιωμένη αξιολόγηση υπαλλήλων. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί το κεντρικό πυρήνα της 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) παραγωγικής ΤΝ, όπως το ChatGPT της OpenAI, το Gemini της Google, το Meta AI και το Grok της xAI του Ίλον Μασκ, για διάφορες αναζητήσεις. Η ΤΝ έκανε την εμφάνισή της το 2023 με τη μορφή ψηφιακού βοηθού.

Το ελληνικό κράτος δεν παραμένει αμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει αρχίσει ήδη να ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλές δημόσιες λειτουργίες. Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (ΔΥ). Με το νόμο 4940/2022, θεσπίστηκε ένα σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης για τους ΔΥ, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων και ηλεκτρονικών εφαρμογών. Αυτό το πλαίσιο ισχύει για περίπου 205.000 από τους 600.000 υπαλλήλους.

Ο νόμος έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο θέσπισης στόχων με βάση τα κριτήρια SMART, τα οποία καθορίζουν τους στόχους ως συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά προσδιορισμένους. Η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2023 για τη διαμόρφωση στόχων που ορίζουν οι προϊστάμενοι για τους υπαλλήλους τους, έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια του συστήματος SMART. Σε αυτή τη διαδικασία, περίπου το 70% των προτάσεων του ψηφιακού βοηθού υιοθετήθηκαν από τους προϊστάμενους, με συνολικό αριθμό στόχων που ανήλθε στις 155.000.

Η αξιολόγηση των ΔΥ αναμένεται να συνεχιστεί με αυξημένο αριθμό στόχων για το 2024, που θα φτάσουν τους 184.000. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 145.000 αξιολογήσεις, εκ των οποίων το 37,5% κρίθηκε υψηλής απόδοσης, γεγονός που δείχνει μια ανατροπή σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα όπου το 97% αξιολογούνταν ως άριστοι.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη διαδικασία απολύσεων για υπαλλήλους που κρίνονται ως χαμηλής απόδοσης. Η ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει ανησυχίες για τη διαδικασία αυτή, επισημαίνοντας την ανάγκη για αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πλέον προσηλωμένος στη χρήση της ΤΝ, με υπουργεία να επεξεργάζονται και να εφαρμόζουν λύσεις σε ποικίλους τομείς όπως η Υγεία και η Δικαιοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Ετικέτες: τεχνητή νοημοσύνη, δημόσιος τομέας, αξιολόγηση, κυβέρνηση, Ελλάδα

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play