Καύσωνας στην Ελλάδα: αναγκαίες οδηγίες και προφυλάξεις για την προστασία της υγείας. Αυξημένα επίπεδα προσοχής απαιτούνται από τους πολίτες τις προσεχείς ημέρες, καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται η άνοδος της θερμοκρασίας σε επικίνδυνα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 43°C σε πολλές περιοχές. Τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης μπορούν να εκδηλωθούν και σε υγιή άτομα και δεν πρέπει να παραβλέπονται. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι εκείνοι που έχουν δυσκολία προσαρμογής στη ζέστη, είτε λόγω φυσιολογικών παραγόντων είτε λόγω υγειονομικών καταστάσεων. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και αθλητές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, η συνδυαστική επίδραση αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, η έκθεση στον ήλιο και οι υψηλές θερμοκρασίες εντείνουν τη θερμική επιβάρυνση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμικής εξάντλησης.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, επεσήμανε την ανάγκη για προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και οι γονείς μικρών παιδιών. Οι αδύναμες ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις μετακινήσεις τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, δηλαδή 12:00 με 16:00 το μεσημέρι. Η κατάλληλη πρόσληψη υγρών, περίπου ενάμισι έως δύο λίτρα ημερησίως, παραμένει καθοριστικής σημασίας, ακόμα και χωρίς αίσθημα δίψας.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη και η καφεΐνη, καθώς συμβάλλουν στην αφυδάτωση, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι προτιμότερη. Ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, καλούνται να συμβουλευτούν τον καρδιολόγο τους. Τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν έντονη κόπωση, ζάλη και ταχυκαρδία, και μπορούν να οδηγήσουν σε θερμοπληξία, μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι τελευταίες κλιματικές εξελίξεις έχουν εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης. Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους ευπαθείς πληθυσμούς. Σημαντική είναι η πρόληψη μέσω της αναγνώρισης κινδύνων και της υιοθέτησης προληπτικών μέτρων.
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνει έκκληση για συνεργασία με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τον επερχόμενο καύσωνα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr