Καύσωνες: οι θερμικές επιπτώσεις και η αθέατη απώλεια ζωών

Καύσωνες: οι θερμικές επιπτώσεις και η αθέατη απώλεια ζωών

Καύσωνες και θερμική καταπόνηση στην Ελλάδα: Ανάγκη για αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα. Ο δεύτερος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έχει προκαλέσει σειρά προειδοποιήσεων από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και έκτακτων δελτίων καιρού από την ΕΜΥ. Ωστόσο, το θεμελιώδες ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η χώρα μας διαθέτει επαρκές σύστημα πρόληψης απέναντι στη θερμική καταπόνηση των πολιτών . Ο Χρήστος Γιάνναρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου HEAT-ALARM, σημειώνει ότι η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Το HEAT-ALARM αποτελεί ένα βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης που αξιολογεί καθημερινά την επικινδυνότητα της θερμικής επιβάρυνσης στην ανθρώπινη υγεία για τις επόμενες τρεις ημέρες σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας.

Το σύστημα αυτό συνδυάζει μετεωρολογικούς παράγοντες και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά για να εκτιμήσει την επιβάρυνση, ειδικά για ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες. Κατά την τρέχουσα περίοδο καύσωνα, ο κ. Γιάνναρος εκτιμά ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες θα είναι σημαντική, με θερμοκρασίες που αναμένονται να φτάσουν τους 42 βαθμούς σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Ευτυχώς, η θερμοκρασία φαίνεται να μειώνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, με εξαίρεση το Λεκανοπέδιο, όπου οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν αναμένονται να πέσουν κάτω από τους 25 βαθμούς. Ο κ. Γιάνναρος επισημαίνει ότι το περσινό καλοκαίρι είχε καταγραφεί σημαντική θερμική επιβάρυνση, με 50 έως 60 ειδοποιήσεις για θερμική καταπόνηση. Όμως, πολλοί πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις συνέπειες της ζέστης, με αποτέλεσμα να υποτιμούν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Αποστόλη Δάμκαλη, αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του ΕΚΑΒ, οι Έλληνες τείνουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στην αντοχή στη ζέστη, και πολλές κλήσεις που καταλήγουν στο νοσοκομείο αφορούν ηλικιωμένα άτομα. Η Πολιτεία, ενώ εκδίδει προειδοποιήσεις, δεν φαίνεται να αξιοποιεί τις πληροφορίες αυτές με επαρκή αποτελεσματικότητα, γεγονός που απαιτεί άμεσες και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την προστασία των πολιτών από τις θερμικές επιπτώσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play