(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Αυγή» | Πολικό ψύχος προ των πυλών – Τηλεργασία και κλειστά σχολεία

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίες «Αυγή» που θα χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «Avgi», θα γίνει σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη (30/1) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

propoli

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από σήμερα, Δευτέρα στις 8 μμ έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Λόγω της επιδείνωσες του καιρού που πλήττει όλη τη χώρα, αύριο Τρίτη 30-1-24 θα είναι κλειστά τα σχολεία στην Αττική στους εξής Δήμους:

Μάνδρας – Ειδυλλίας
Φυλής – Αχαρνών
Κηφισιάς – Ωρωπού
Πεντέλης – Διονύσου
Παλλήνης
Δήμος Μαραθώνος

Με απόφαση του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα, αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα σχολεία σε Γραμματικό & Βαρνάβα (δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακός) θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας «Αυγή» που πλήττει την χώρα μας.

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσου επίσης και τα σχολεία που θα είναι κλειστά των περιοχών Εύβοιας και Βοιωτία .

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας

Με απόφαση του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Γιάννη Σταθά οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, θα ανοίξουν μετά τις 10:00’ το πρωί.

Ο λόγος, είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα στην περιοχή.

Δήμος Τανάγρας

Αύριο Τρίτη 30/1/2024 όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Τανάγρας (Νηπιαγωγεία,
Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια καθώς και οι Παιδικοί σταθμοί) θα παραμείνουν κλειστές
λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα εκδηλωθούν στην περιοχή του Δήμου και
τα οποία – όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία – θα
συνεχισθούν, για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Δήμος Λοκρών

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες) που θα επικρατούν τη Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 ενημερώνουμε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς πως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστά.

Τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Λοκρών θα γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και το Ωδείο του Δήμου Λοκρών θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Ορχομενού

Με απόφαση του Δημάρχου Ορχομενού κ. Γιώργου Τζαβάρα τα σχολεία της επικράτειας του Δήμου Ορχομενού, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω webex.

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30/01/2024 τα σχολεία όλων των βαθμίδων, και των
Βρεφονηπιακών, Παιδικών Σταθμών που λειτουργούν στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή
Με τηλεκπαίδευση θα γίνουν τα μαθήματα στα κλειστά σχολεία σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

ΝΗΣΙΑ

Δήμος Θήρας

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει ότι λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας (θυελλώδεις άνεμοι 9-10 μποφόρ) αποφασίζει την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Θήρας για την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας των μαθητών, των συνοδών και των εκπαιδευτικών.

ΚΡΗΤΗ

Δήμου Ανωγείων

Με απόφαση του Δήμου Ανωγείων και λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από το βράδυ της Δευτέρας, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων για αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 .


Κλειστά θα είναι:


Ο παιδικός σταθμός.
Τα νηπιαγωγεία.
Το δημοτικό σχολείο.
Το Λυκείο.
Το Γυμνάσιο.
Το ΚΔΑΠ και το ΚΗΦΗ

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα. «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης.

«Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην τους θέτουν σε κίνδυνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας και έδωσε έμφαση στις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ καρδιοπαθείς).

Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας-αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ), κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ).

Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση και παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων.

Δείτε επίσης: Χαϊδάρι: Μαθητής σε ΕΠΑΛ συνελήφθη επειδή είχε όπλο στην τσάντα του

Loading