Ανακαλύψτε τους σπάνιους καρπούς Ποσειδωνίας και τη σημασία τους για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Όσοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την παραλία της Αγίας Μαρίνας, στα Δουναίικα της Ηλείας, βρέθηκαν μπροστά σε ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα: εκατοντάδες πράσινοι καρποί, παρόμοιοι με ελιές, είχαν κατακλύσει την ακτή. Η ανθοφορία και καρποφορία της Ποσειδωνίας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται κάθε 5-10 χρόνια. Η παρέμβαση περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν απαραίτητη για την εξήγηση αυτής της ασυνήθιστης εικόνας, καθώς οι καρποί αυτοί είναι ανεκτίμητοι θησαυροί που ξεβράζονται στις παραλίες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με αναφορές από παραλίες της Λευκάδας, Ζακύνθου και Αιτωλοακαρνανίας. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι κρίσιμα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς απορροφούν 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση. Παρά την σπανιότητά τους, οι επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες να συλλέγουν προσεκτικά τους καρπούς και να επικοινωνούν με τους αρμόδιους οργανισμούς, ώστε να συμβάλλουν στην αναγέννηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Η Ποσειδωνία θεωρείται ο πνεύμονας της Μεσογείου και έχει σημαντική συμβολή στην γενετική ποικιλία και αναγέννηση των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι πρόσφατες εμφανίσεις καρπών Ποσειδωνίας είχαν σημειωθεί και το 2023, με συλλογή πάνω από 12.000 καρπών για την ανάπτυξη υποβρύχιων κήπων.
Εάν βρείτε καρπούς Ποσειδωνίας σε παραλίες, η διαδικασία είναι απλή: συλλέξτε τους και διατηρήστε τους στο ψυγείο με θαλασσινό νερό, ενημερώνοντας το ΕΛΚΕΘΕ για την αποστολή τους. Οι επιστήμονες ήδη καλλιεργούν νεαρούς βλαστούς από προηγούμενες συλλογές, με στόχο την αναγέννηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr