Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Νομοθετική ρύθμιση που αφορά την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 146-149/2025) ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ασφάλεια δικαίου, την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα ρύθμιση διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών σε έργα που είχαν εκκινήσει νόμιμα έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, ενισχύει την ασφάλεια των οικοδομικών αδειών, και εισάγει για πρώτη φορά τον μηχανισμό του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ως εργαλείο αντιστάθμισης και βιώσιμης αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος.

Η νέα ρύθμιση αποτρέπει τη στασιμότητα και τις καθυστερήσεις νέων κατασκευών που έχει ανάγκη η χώρα.

Αφορά όλους τους κατόχους οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν βάσει του ΝΟΚ, καθώς και τους επενδυτές και κατασκευαστές.

Από εδώ και στο εξής, δεν θα προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα του ΝΟΚ οριζόντια, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αυτά θα πρέπει να εντάσσονται προσαρμοσμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν οικοδομική άδεια με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ και έχουν ξεκινήσει εργασίες έως την 11η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της άδειας τους χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.

Υπάρχει μέριμνα για όσους υποχρεούνται να αναθεωρήσουν τις άδειές τους, καθώς δεν θα καταβάλλονται άλλοι φόροι ή παράβολα για τις αναθεωρήσεις αυτές.

Με σκοπό την υλοποίηση των έργων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της χώρας, το περιβαλλοντικό ισοδύναμο θα περιλαμβάνει καταβολή τέλους και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των περιοχών όπου κατασκευάζονται τα έργα.

Το Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ) θα είναι το εργαλείο που θα καθορίζει τα μέτρα και τη διαδικασία έγκρισης του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου.

Η νέα ρύθμιση αποτρέπει την εγκατάλειψη ημιτελών κτισμάτων, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Loading

Play