Καθησυχαστικά νέα για τον σεισμό στην Κρήτη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο μεγάλος κίνδυνος έχει παρέλθει. Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο. Ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι ο χρόνος δεν είναι καθοριστικός σε αυτούς τους σεισμούς, καθώς δεν αναμένονται μετασεισμικές ακολουθίες. Εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες του φαινομένου, ανέφερε ότι οι σεισμοί βάθους διαφέρουν σημαντικά από τους επιφανειακούς, οι οποίοι συχνά συνοδεύονται από ισχυρούς μετασεισμούς.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή έχουν εστία σε βάθος περίπου 70 χιλιομέτρων, γεγονός που αποτελεί προστατευτική ασπίδα για την Κρήτη. Επιπλέον, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι οι σεισμοί αυτού του βάθους σπάνια συνοδεύονται από μετασεισμούς, κάτι που μειώνει την πιθανότητα σημαντικών βλαβών.
Από την πλευρά του, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει, καθώς η εστία του σεισμού απέχει 55 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως οι σεισμοί με τέτοια χαρακτηριστικά δεν προκαλούν σοβαρές συνέπειες, επισημαίνοντας τη σπανιότητα των μετασεισμικών γεγονότων στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr