Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα είναι άντρες ηλικίας 18-30 ετών. Γυναίκες και παιδιά είναι κάτω από το 15%.
Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που ασκούν έντονη πίεση στην Κρήτη τις τελευταίες μέρες, θα ληφθούν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Θάνου Πλεύρη.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα της δημιουργίας «κέντρου κράτησης» στην Κρήτη, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτή οδός διέλευσης μεταναστών
Με δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα “Bild”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής.
Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης».
Πλεύρης: Το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη είναι ότι δεν είμαστε μαγνήτης
Νωρίτερα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης.
«Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας», επεσήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα είναι άντρες ηλικίας 18-30 ετών. Γυναίκες και παιδιά είναι κάτω από το 15%.
Με αφορμή τις μαζικές ροές που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, είπε ότι αν έρχονται 1.000 άτομα καθημερινά μέσα σε 10 μέρες θα έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις στις δομές. Εξήγησε ότι αν δεν αλλάξει κάτι, και δεδομένου ότι η εξέταση άσυλου χρειάζεται 28 μέρες σε 1ο βαθμό και 4-5 μήνες σε 2ο βαθμό, η κυβέρνηση θα παρακολουθούσε να μπαίνουν στη χώρα ροές ατόμων που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.
Όπως είπε, στη Λιβύη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν πληρώσει και επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι πλέον θα αποτελεί αυτοτελές ποινικό αδίκημα η παραμονή στη χώρα, ενώ έχει απορριφθεί το άσυλο κάποιου.