Κρήτη: Ξεκίνησε η άσκηση «Μίνωας» για την αντισεισμική προστασία -Ήχησε το 112

Ξεκίνησε η μεγάλη παγκρήτια άσκηση ΜΙΝΩΑΣ στην Κρήτη, στο πλαίσιο της οποίας σε Χανιά και Ρέθυμνο το 112 απέστειλε μέσω των κινητών το μήνυμα της άσκησης από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό:

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του creta24.gr, λίγο πριν τις 10 το πρωί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έφτασε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, όπου έγινε η έναρξη της άσκησης, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.

propoli

Τον κ. Κικίλια υποδέχτηκαν ο Συντονιστής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ο Γεώργιος Τσικαλάς, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ήχησε το 112 στα Χανιά -Το σενάριο: ισχυρός σεισμός, καταρρεύσεις και εγκλωβισμένοι
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

Η έναρξη της Άσκησης πραγματοποιήθηκε με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Το μήνυμα ανέφερε: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –22/04/2024 – TIME 10:20 – A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Τα κτίρια που εκκενώθηκαν

Εκκενώθηκε το δημαρχείο Χανίων, με τους εργαζόμενους συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοτσάμπαση.

Επίσης εκκενώθηκαν το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ελευθέριας, ενώ εκκενώθηκαν και τα σχολικά κτίρια με τους μαθητές να συγκεντρώνονται στα προαύλια των σχολείων τους.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σημειώθηκε κατάρρευση κτιρίου εντός του στρατοπέδου Μακρόπουλου με ένα άτομο να εγκλωβίζεται. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στο Φαράγγι της Σαμαριάς με 4 άτομα να εγκλωβίζονται, ένα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις του. Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν στο σημείο.

Το σενάριο άσκησης για το Ηράκλειο

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Την Τρίτη 23/4/2024 θα σταλούν 2 μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Loading