Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας έως και αύριο Τετάρτη (9/7). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Την Πέμπτη (10/7) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ
Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα Τρίτη, αναμένεται μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά 38 κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο Τετάρτη (9/7) αναμένεται και πάλι μικρή περαιτέρω πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά 35 με 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Κρήτη 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Υπουργείο Υγείας: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Το υπουργείο Υγείας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς αναμένεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκδοθεί εγκύκλιος με οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών. Η θερμοκρασιακή έξαρση, σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία και άπνοια, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει σε επίπεδα που δεν είναι ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενδέχεται να προκληθούν παθολογικές καταστάσεις ποικίλης βαρύτητας, όπως δυνατός πονοκέφαλος, ατονία και αίσθημα κόπωσης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί θερμοπληξία, η οποία εκδηλώνεται με πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος (άνω των 40,5 °C), ξηρό και ζεστό δέρμα και άλλα σοβαρά συμπτώματα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.»
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
Συνιστάται η παραμονή σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους, η χρήση ελαφρών, ανοιχτόχρωμων ρούχων και καπέλου, καθώς και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και σωματικής δραστηριότητας από τις 11:00 έως τις 17:00. Προτείνονται επίσης συχνά ντους και κατανάλωση ελαφριών γευμάτων και άφθονων υγρών.
Τα άτομα με χρόνια νοσήματα οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για ενδεχόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. Η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι υψίστης σημασίας.
Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας
– Μεταφορά του ατόμου σε δροσερό και σκιερό μέρος.
– Τοποθέτηση παγοκύστεων ή δροσερών επιθεμάτων.
– Παροχή δροσερών υγρών σε μικρές γουλιές.
– Άμεση κλήση για ιατρική βοήθεια.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες
– μωρά και μικρά παιδιά
– έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
– άτομα με χρόνιες παθήσεις
– άτομα που εργάζονται ή ασκούνται σε ζεστό περιβάλλον
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ