Η ψυχολογία πίσω από τον χρόνιο βασανισμό: Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης στα αδέλφια της Λάρισας. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Χριστίνα Μπογιατζή, η ανάλυση της κατάστασης των δύο κακοποιημένων παιδιών στη Λάρισα αποκαλύπτει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες που πηγάζουν από τον χρόνιο βασανισμό τους. Το 5χρονο αγόρι και το 6χρονο κορίτσι έζησαν φρικτές συνθήκες δίπλα στη μητέρα τους και τον σύντροφό της, γεγονός που ενδεχομένως τους οδηγεί να απομακρύνουν την εικόνα της μητέρας από το μυαλό τους. Τα παιδιά έφεραν εμφανή σημάδια κακοποίησης, καθώς η φίλη της μητέρας περιγράφει ότι ήταν «πάντα απεριποίητα» και με σοβαρά τραύματα.
«Η μητέρα δεν φαίνεται κατάλληλη να ασκήσει γονεϊκό ρόλο και το στερεότυπο της οικογένειας καταρρίπτεται, καθώς ούτε αυτή ούτε ο πατέρας τους μπόρεσαν να τα προστατεύσουν.» αναφέρει η κ. Μπογιατζή σε εκπομπή του Mega. Τα παιδιά έπρεπε να φτάσουν στο σημείο να αναζητήσουν βοήθεια από τρίτους προκειμένου να διασωθούν.
Η παιδοψυχολόγος υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, λέγοντας ότι «το δίλημμα που βιώνουν τα παιδιά είναι μεταξύ του τραύματος και της ορφάνιας». Αυτό το τραύμα ενδέχεται να τους οδηγήσει σε σύνδρομο Στοκχόλμης, όπου τα παιδιά συνδέονται ψυχολογικά με τον γονέα τους, παρά την κακοποίηση που υπομένουν.
Η κ. Μπογιατζή επισημαίνει τη σημασία της ενσυναίσθησης και τονίζει ότι η κακοποίηση των παιδιών δεν είναι μόνο θέμα γονεϊκότητας αλλά και μιας διαστροφής που σχετίζεται με την επιθυμία του δράστη να ασκήσει εξουσία πάνω στην παιδική ψυχή. Ο άνθρωποι που κακοποιούν παιδιά συχνά φέρουν δικές τους ψυχικές πληγές και δεν μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία της φροντίδας και της αγάπης που απαιτεί η γονεϊκή σχέση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr