Αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής. Τα εδάφη στεγνώνουν, και η λειψυδρία στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς δραστικά μέτρα, οι μη αναστρέψιμες συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες. Η λειψυδρία απαιτεί άμεση δράση με συνδυασμό τεχνολογικών, νομοθετικών και κοινωνικών μέτρων. Αυξάνονται οι θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων, ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, οδηγώντας σε ελλιπή αναπλήρωση των υδάτινων αποθεμάτων.
Η εντατική γεωργία, ο τουρισμός και η αστική ανάπτυξη αυξάνουν τη ζήτηση νερού, κυρίως σε νησιά και παράκτιες περιοχές. Η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, προκαλεί εξάντληση και υφαλμύρωση. Η κατάσταση επιδεινώνεται από απαρχαιωμένες υποδομές, διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης και την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων.
Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του συνδυασμού τεχνολογικών και πολιτικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του πολυπαραγοντικού ζητήματος. Για το θέμα μίλησε ο καθηγητής Διευθετήσεων Ορεινών Υδάτων και Διευθυντής της Έδρας UNESCO στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης. Αναφερόμενος στη φετινή βροχόπτωση, επεσήμανε ότι, αν και οι φετινές βροχές είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, η πραγματικότητα είναι ότι παραμένουμε κάτω από το μέσο όρο της εικοσαετίας 2005 – 2025.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, ο κ. Εμμανουλούδης τόνισε ότι η έλλειψη κουλτούρας εξοικονόμησης νερού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε απώλειες. «Περίπου το 45% του νερού που αντλείται χάνεται στα δίκτυα, και η Ελλάδα παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη απωλειών στην Ευρώπη,» επισήμανε.
Χωρίς άμεσες ενέργειες, η Ελλάδα μπορεί να βιώσει μόνιμη λειψυδρία σε πολλές περιοχές έως το 2040, με τα νησιά και τη Νότια Ελλάδα να πλήττονται περισσότερο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Θεσσαλία, λόγω της εντατικής γεωργίας, κινδυνεύει να γίνει μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές σε ελλείψεις νερού, ακόμα και για ύδρευση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr