Αναλύουμε την κλιματική κρίση και την έλλειψη νερού στην Ελλάδα, που απειλούν τις καλλιέργειες και την καθημερινότητα. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που επιτεύχθηκε πριν την Πρωτομαγιά, αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων του ποταμού Άρδα. Κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, η Ελλάδα καλείται να επενδύσει σε νέες υποδομές αποθήκευσης νερού, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι σε κακή κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση, καθιστώντας αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης του νερού, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε όλη τη χώρα, όπου οι ταμιευτήρες αδειάζουν και οι βροχές λιγοστεύουν.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς, δεκατέσσερις κοινότητες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, από την Ξάνθη έως την Κρήτη. Η υπερεκμετάλλευση των υδάτων, ειδικά στην πεδιάδα της Θεσσαλίας, έχει οδηγήσει σε μείωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αυξάνοντας τις ανησυχίες των αγροτών για την προμήθεια νερού για τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λειψυδρία επηρεάζει πλέον το 34% της ΕΕ, με αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών και τα επόμενα χρόνια.
Συνολικά, η κλιματική κρίση και η αστάθεια του καιρού συνδυάζονται με την ανησυχία για την υδροδότηση, καθιστώντας απαραίτητη την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την παροχή νερού. Παρά τη μείωση της κατανάλωσης νερού στην ΕΕ, οι συνθήκες λειψυδρίας συνεχώς επιδεινώνονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr