Η νέα πολιτική διδακτέας ύλης στο δημοτικό και γυμνάσιο προάγει την παιδαγωγική ευελιξία και την ουσιαστική διδασκαλία. Λιγότερη διδακτέα ύλη θα έχουν οι μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων από τη νέα σχολική χρονιά. Η παρέμβαση αυτή, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις τάξεις του λυκείου, οι οποίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Η νέα διδακτέα ύλη θα είναι συμβατή με το σύστημα του πολλαπλού βιβλίου, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί το 2026-2027. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του σχεδίου, το οποίο θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2025-2026 και θα επηρεάσει όλες τις τάξεις από την Α Δημοτικού έως τη Γ Γυμνασίου. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν σε όλα τα μαθήματα, καθώς ο στόχος είναι να παρέχεται περισσότερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς, ώστε να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στις ιδιαιτερότητες της τάξης.
Η διδακτέα ύλη θα διαχωρίζεται σε βασικούς υποχρεωτικούς στόχους και πρόσθετους προαιρετικούς στόχους. Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται οι θεμελιώδεις γνώσεις και οι απαραίτητες δεξιότητες για όλους τους μαθητές, ενώ οι πρόσθετοι στόχοι επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόζουν τη διδασκαλία σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών.
Η στρατηγική αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σπύρος Δουκάκης, αποσκοπεί στο να ενισχύσει την παιδαγωγική ευελιξία και να διευκολύνει μια πιο στοχευμένη διδασκαλία, με σεβασμό στους ρυθμούς μάθησης κάθε μαθητή και στις ανάγκες της σχολικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για περισσότερο παιδαγωγικό χρόνο και χώρο, όπως επισημαίνει το ΙΕΠ, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας στους μαθητές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr