Μεταναστευτικές ροές: Επιφυλακή της ΕΥΠ για πιθανούς πυρήνες του ISIS

Μεταναστευτικές ροές: Επιφυλακή της ΕΥΠ για πιθανούς πυρήνες του ISIS

Ελληνικές αρχές σε ετοιμότητα για μεταναστευτικές ροές και τυχόν απειλές από τον ISIS. Οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες, οι λιμενικές αρχές και η ΕΥΠ βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει πιθανής εισόδου μελών του ISIS που ενδέχεται να προέρχονται από τη Λιβύη, την Τυνησία ή την Υποσαχάρια Αφρική. Πολλοί από τους νεαρούς Αιγύπτιους μετανάστες αναφέρουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν τη στράτευση ή δηλώνουν αντικαθεστωτικοί. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις από τις χιλιάδες αναζητήσεις πληροφοριών που έχουν πραγματοποιηθεί. Οι κίνδυνοι που εντοπίζονται είναι σαφώς χαμηλότεροι σε σύγκριση με την περίοδο 2012-2020, όταν οι ροές από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν οδηγούσαν στη διέλευση μελών ομάδων αυτοκτονίας στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με στόχους σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λεωφόρου Κατεχάκη, μιλώντας στα ΝΕΑ, ανέφερε ότι η αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Αυτό αναγκάζει την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα παράλια της Λιβύης, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000, αντιμετωπίζουν φρικτές συνθήκες σε κέντρα κράτησης, καθώς υποβάλλονται σε βασανιστήρια, εκτελέσεις και καταναγκαστικά έργα, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν χρόνια προσπάθειες για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Καθώς η προσοχή έχει στραφεί πλέον από το Ανατολικό Αιγαίο στη Νότια Μεσόγειο και την Κρήτη, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική δεν φαίνεται να χρησιμοποιούνται από ένοπλους για επιθέσεις στην Ευρώπη, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται το επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της Λιβύης. Η Ελλάδα δεν έχει αναφέρει σημαντικούς κινδύνους που να συνδέονται με πυρήνες τζιχαντιστών εκτός Αφρικής, καθώς οι αφίξεις από χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία είναι ελάχιστες.

Η Ιταλία, η οποία επίσης είχε να αντιμετωπίσει παρόμοιες ροές από τη Βόρεια Αφρική, δεν έχει ανακαλύψει σημαντικούς κινδύνους το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play