Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την ασφάλεια των υδάτων. Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου, τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα αναμένεται να συζητηθεί σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς τα αποθέματα νερού στην Αττική έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 45% σε σύγκριση με το 2023.
Οι άξονες του σχεδίου θα παρουσιαστούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου. Σημαντική πτυχή των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η κεντρικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, με τη συμμετοχή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η κατάσταση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σχέδιο ως μία ευρεία μεταρρύθμιση, που έχει ως στόχο να απαντήσει στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να προετοιμάσει τη χώρα για τις προκλήσεις των επόμενων τριών δεκαετιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που επικαλείται το Bloomberg, προγραμματίζεται η συγχώνευση περισσότερων από 700 εταιρειών ύδρευσης που λειτουργούν κυρίως υπό τη διαχείριση δήμων σε τρεις μεγάλες οντότητες, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση αυτού του σπάνιου πόρου. Η νέα δομή θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ μία τρίτη οντότητα θα αναλάβει τη διαχείριση της υδροδότησης στην υπόλοιπη χώρα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα χρηματοδοτήσει έργα όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, επιταχύνοντας την εκτέλεση νέων έργων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία, όπως η Αττική και η Κρήτη. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα πλήττεται από κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το 2019 έχουν ολοκληρωθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων, με κόστος 356,4 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να βελτιώσει τη λειτουργία τους, προσελκύοντας διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr