Το υπουργείο Υγείας διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Στις επόμενες ημέρες, αναμένεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας, με τιμές που σε αρκετές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 °C.
Η εγκύκλιος που εκδόθηκε περιλαμβάνει οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η επικείμενη θερμοκρασιακή έξαρση, σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία και άπνοια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών, μπορεί να προκύψουν παθολογικές καταστάσεις, όπως πονοκέφαλος, ατονία, λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία και σοβαρότερες περιπτώσεις θερμοπληξίας, οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Καλούμε τους πολίτες, ειδικότερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθούν τις οδηγίες προφύλαξης».
Γενικές οδηγίες προφύλαξης περιλαμβάνουν τη διαμονή σε δροσερούς χώρους, την αποφυγή σωματικής δραστηριότητας κατά τις μεσημβρινές ώρες και την κατανάλωση άφθονων υγρών. Οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για τυχόν αλλαγές στην αγωγή τους.
Σε περίπτωση θερμοπληξίας, οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν τη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον, την απομάκρυνση ρούχων και την παροχή δροσερών υγρών.
Πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, οι έγκυες γυναίκες, άτομα με υπέρβαρα και παχύσαρκα χαρακτηριστικά, καθώς και όσοι εργάζονται ή ασκούνται σε ζεστά περιβάλλοντα.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ