Μοντέρνα νηστεία: Συνταγές που όλοι θα θέλουν να φτιάξουν ακόμα και αν δεν νηστεύουν

Η νηστεία μπορεί να γίνει έξτρα απολαυστική και, πιστέψτε μας, αφορμή για φανταστικά τραπεζώματα με την παρέα, με γεύσεις που θα τους κάνουν να αναφωνήσουν.

Γαριδομπέργκερ

Υλικά

Για τα ψωμάκια με μελάνι σουπιάς

  •  500 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο ακόμη (για το αλεύρωμα)
  •  500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  30 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε συσκευασμένη σε κύβους σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στα ψυγεία με τα φρέσκα φύλλα και ζύμες)
  •  2 κουτ. σούπας μέλανι σουπιάς, υγρό ή σε σκόνη *
  •  250 γρ. πατάτες, βρασμένες (ζυγισμένες βρασμένες και καθαρισμένες), περασμένες από το μύλο λαχανικών ή πολτοποιημένες με πρες πουρέ
  •  2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ή θυμάρι ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τα μπιφτέκια

  •  600 γρ. γαρίδες (περίπου 1 κιλό ακαθάριστες), φρέσκες ή κτψ, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  •  1 μικρό κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  •  1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
  •  1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. του γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  •  1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
  •  80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα αβοκάντο

  •  1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  •  3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό το καθένα γευστικό αποτέλεσμα)
  •  1 πολύ μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  10 ντοματίνια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Ψωμάκια
  • Για τα ψωμάκια του μπέργκερ αν χρησιμοποιήσουμε μελάνι σε σκόνη, το διαλύουμε σε 500 ml νερό.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ θρυμματίζουμε τη μαγιά και ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το νερό με το μελάνι σουπιάς (ή 500 ml νερό και το υγρό μελάνι σουπιάς) και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, το δεντρολίβανο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για περίπου 30-40 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας για να πλατύνουν ελαφρώς.
  • Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  • Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στη λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ελαφρώς σε 2 – 3 σημεία τα ψωμάκια στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 15 – 18 λεπτά.
  • Λόγω χρώματος θα είναι σχετικά δύσκολο να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα, γι’ αυτό βγάζουμε ένα ψωμάκι πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε με τα δάχτυλά μας το κάτω μέρος του.
  • Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, είναι έτοιμο. διαφορετικά, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Τα ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.
  • Μπιφτέκια
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη μουστάρδα με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ρίχνοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις γαρίδες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το εστραγκόν, το δυόσμο, το κάρι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε απαλά, να αναμειχθούν.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα μουστάρδας, τη φρυγανιά και το μαϊντανό και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Λαδώνουμε τα χέρια μας (για να μην κολλήσει το μείγμα στα δάχτυλά μας) και πλάθουμε το μείγμα σε 8 μέτρια μπιφτέκια.
  • Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε τα μπιφτέκια γαρίδας και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Σαλάτα αβοκάντο
  • Ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το κρεμμύδι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το λεμόνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο και το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Σερβίρισμα
  • Για να σερβίρουμε τα μπέργκερ μας απλώνουμε σε κάθε ψωμάκι τη σαλάτα αβοκάντο, βάζουμε από πάνω το μπιφτέκι γαρίδας, καλύπτουμε με το επάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε.

Λαχανόρυζο με τζίντζερ και μπούκοβο

Υλικά

  •  1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο ή λεπτοτριμμένο σε μαντολίνο (όπως για σαλάτα)
  •  1 κονσέρβα (400 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1/3 κουτ. γλυκού καυτερό ή γλυκό μπούκοβο
  •  1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, περίπου 4 εκ., ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  •  150 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή άλλο της αρεσκείας μας
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Διαδικασία
  • Για να κάνουμε το λαχανόρυζο με τζίντζερ και μπούκοβο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 30ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπούκοβο, το τζίντζερ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα και 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί λίγο ο όγκος του.
  • Προσθέτουμε 800 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 200 ml νερό και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό ή χλιαρό και συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.

Μοσχοχτάποδα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου και φάβα

Υλικά

  •  1 κιλό μοσχιοί, καθαρισμένοι *
  •  300 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα *
  •  80 ml ξίδι της αρεσκείας μας (όσο καλύτερης ποιότητας, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό)
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  4 κόκκοι πιπέρι
  •  1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη φάβα

  •  500 γρ. φάβα της αρεσκείας μας
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι

Διαδικασία

Φάβα

  1. Για να φτιάξουμε την φάβα πλένουμε πολύ καλά τη φάβα σε σουρωτό.
  2. Τη βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
  3. Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα, ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σιγοβράζουμε για περίπου 50 ́ – 1 ώρα, μέχρι να διαλυθεί σχεδόν, να λιώσει η φάβα και να πιει τα υγρά της.
  5. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 – 2 φορές για να μην κολλήσει – δεν πρέπει να το κάνουμε συχνά, γιατί βγάζει το άμυλό της και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό για να μην κολλήσει.
  6. Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα
  7. Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε έντονα για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. αν τη θέλουμε πιο λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με το λάδι και το λεμόνι.

Μοσχιοί

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους μοσχιούς, μαζί με τη δάφνη, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τη μισή ποσότητα ξιδιού και 500 ml νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Βγάζουμε τους μοσχιούς με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ξίδι, το μέλι, το νερό όπου βράσαμε τους μοσχιούς και 500 ml νερό ακόμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετριάζουμε τη φωτιά.
  5. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  6. Κόβουμε τους μοσχιούς στη μέση, τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Σερβίρουμε τη φάβα με τους μοσχιούς και τα κρεμμυδάκια.

Δείτε επίσης: Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Την έβαλα στο καρότσι του μωρού και την πέταξα» ομολόγησε η αδερφή της

propoli

Loading