Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την αύξηση θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων λόγω ζέστης

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την αύξηση θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων λόγω ζέστης

Τους τελευταίους μήνες, μια ανάλυση των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα τα έτη 2023-2024 ρίχνει φως σε μια σιωπηλή αλλά αιματηρή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: την επίδραση της θερμικής καταπόνησης στην ασφάλεια των εργαζομένων. Η ανάλυση εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα το προσεχές διάστημα. Δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα, η ζέστη θα συνεχίσει να αυξάνει τους θανάτους στους εργασιακούς χώρους.

Τα στοιχεία της μελέτης

Η ανάλυση χρησιμοποίησε τα στοιχεία της ανεξάρτητης έρευνας που εκπονήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα κατά τα έτη 2023-2024. Την έρευνα δημοσιοποίησε ο Δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Η έρευνα δείχνει έκρηξη εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

Ο Δρ Φλουρής σχολιάζει πως «η καταγραφή της ΟΣΕΤΕΕ μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε συστηματικά πώς η ζέστη επηρεάζει την πιθανότητα ενός θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος. Μάλιστα, μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τη ζέστη με τον σύνθετο δείκτη ΘΥΒΜΑΣ, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του και την υγρασία, την ακτινοβολία του ήλιου καθώς και τον άνεμο.

Συνολικά, το καλοκαίρι γίνεται το ένα στα τρία θανατηφόρα ατυχήματα. Επίσης, όταν η μέση μηνιαία τιμή του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ είναι έως 21 °C, έχουμε περίπου 16 θανατηφόρα ατυχήματα ανά μήνα. Όταν το εργασιακό περιβάλλον γίνεται σχετικά ζεστό, βλέπουμε ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξάνονται σε 20 ανά μήνα. Όταν ο δείκτης ΘΥΒΜΑΣ ξεπερνά τους 28 °C, οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία: κάθε ένας βαθμός αύξησης του ΘΥΒΜΑΣ συνοδεύεται από 12% επιπλέον θανατηφόρα περιστατικά.

Η σημασία των αποτελεσμάτων

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μάντζιος, Ερευνητής στο Εργαστήριο FAME Lab, επισημαίνει ότι «η σχέση μεταξύ της θερμικής καταπόνησης και των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι ένας συνδυασμός φυσιολογίας και συμπεριφοράς. Η αφυδάτωση και η δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος αυξάνουν τον κίνδυνο λανθασμένων χειρισμών.

Το κόστος και το όφελος της αντιμετώπισης του προβλήματος

Ο Δρ Στοϊμενίδης τονίζει ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Αλλά ακόμη και με στενά οικονομικούς όρους, το κόστος ενός θανατηφόρου ατυχήματος ξεπερνά την επένδυση σε σκιερά στέγαστρα και ανεμιστήρες. Ο Δρ Φλουρής αναφέρει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη της θερμικής καταπόνησης αποδίδει 1.2-1.4 ευρώ σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και καταγραφή

Ο Δρ Φλουρής σχολιάζει ότι «υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα. Στην ανάλυσή μας δεν γνωρίζαμε τις συνολικές εργατοώρες που δαπανήθηκαν στις διάφορες θερμοκρασίες. Ωστόσο, το στατιστικό σήμα είναι τόσο ισχυρό που δύσκολα αγνοείται.

Σημασία για την πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Ο Δρ Στοϊμενίδης υπογραμμίζει τη σημασία να αντιμετωπιστεί η εργασιακή θερμική καταπόνηση στη χώρα μας. Ο Δρ Φλουρής αναφέρει ότι «η θερμική καταπόνηση δεν αφορά μόνο τους καύσωνες. Μόνο 10% της έκθεσης των εργαζομένων στη θερμική καταπόνηση συμβαίνει κατά τους καύσωνες, και οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι 9 στις 10 φορές.

Loading

Play