Νέα τμήματα του ΔΠΘ για το φυσικό περιβάλλον, την κλιματική ανθεκτικότητα και την αμπελουργία παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Νέα τμήματα του ΔΠΘ για το φυσικό περιβάλλον, την κλιματική ανθεκτικότητα και την αμπελουργία παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Τα δύο νέα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης («Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας» και «Αμπελουργίας και Οινολογίας») παρουσιάστηκαν χθες στη Δράμα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στο πλαίσιο της 10ης Δραμοινογνωσίας.

Το τμήμα «Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας» είναι το πρώτο τμήμα πανελλαδικά που περιλαμβάνει τον όρο «Κλιματικός» και εστιάζει στις σύγχρονες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

Το τμήμα «Αμπελουργίας και Οινολογίας» στοχεύει να αποτελέσει κέντρο αριστείας στον γεωπονικό τομέα, εστιάζοντας στην εφαρμογή γνώσεων στην αμπελουργία και την οινολογία.

«Μόλις 14 μήνες μετά το προσχέδιο περί ενδυνάμωσης του Πανεπιστημίου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έγινε το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην προσπάθεια αυτή, το Πανεπιστήμιο ακολουθεί τη στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υλοποιώντας ένα σχέδιο που συμπλέει με αυτήν της περιοχής» επισήμανε ο πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Φώτης Μάρης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία των τμημάτων, τονίζοντας ότι αυτή υπηρετεί τον στόχο της ανάδειξης της Δράμας ως προορισμού για τον οινοτουρισμό.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο θα στηρίξει τα νέα τμήματα, επισημαίνοντας την σημασία της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας, καθηγητής Αντώνης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το τμήμα θα εστιάσει στη διεπιστημονική μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, με στόχο την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας, Νικόλαος Κοντουδάκης, τόνισε την μοναδικότητα του τμήματος και τους στόχους του για την ανάπτυξη γνώσεων στον γεωπονικό τομέα.

Η διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, παρουσίασε στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του νέου τμήματος για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος, η Δρ Ρένα Κωστή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε ότι η γεωγραφία της παραγωγής κρασιού θα αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας λόγο για την ανάγκη στρατηγικών προσαρμογής.

Loading

Play