Νέες αποκαλύψεις: Καίριο πλήγμα στο πόρισμα Καρώνη από το τελικό κείμενο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Νέες αποκαλύψεις: Καίριο πλήγμα στο πόρισμα Καρώνη από το τελικό κείμενο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Αποκαλύψεις για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τις αντιφάσεις του Καρώνη. Το πλήρες τελικό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) αναρτήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι και προσφέρει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Αποτελεί το νέο καίριο όσο και διαδοχικό πλήγμα στο αμφιλεγόμενο πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη, το οποίο υιοθετήθηκε από κυβερνητικά στελέχη και θεωρήθηκε ότι εξηγεί τα αίτια της έκρηξης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καθηγητής Γρηγόρης Παπαγιάννης κατέθεσε επίσης πόρισμα στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή και αντέκρουσε την έκθεση του κ. Καρώνη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε έκλυση αερίων από τον μετασχηματιστή. Ο κ. Παπαγιάννης επεσήμανε ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από τα ηλεκτρικά τόξα στα βραχυκυκλώματα δεν είναι επαρκής για τη δημιουργία πυρόσφαιρας από λάδια σιλικόνης.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο θα ενταχθεί κανονικά στην δικογραφία, περιγράφει λεπτομερώς την πυρόσφαιρα που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 5-7 επιβατών. Παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του πρώην Προέδρου κ. Παπαδημητρίου, το τελικό πόρισμα δεν παρουσίασε ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με το αρχικό ξενόγλωσσο κείμενο.

Σημαντική είναι η αναφορά που υπογραμμίζει ότι η τελική έκθεση των αναγνωρισμένων ινστιτούτων, η οποία μελετά τη δημιουργία της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, θα ενσωματωθεί στο πόρισμα.

Ακόμη, σύμφωνα με υπολογισμούς με μαθηματικά μοντέλα CFD, απαιτούνται περίπου 2500 κιλά γενικού καυσίμου υδρογονάνθρακα για την αναδημιουργία των σταδίων της έκρηξης. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επίσης καταγράφει την ελάχιστη πιθανότητα της ηλεκτράμαξας και του μετασχηματιστή να έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην πυρκαγιά.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σε επικοινωνία του με τον καθηγητή Κωνσταντόπουλο, ζήτησε τεχνική έκθεση σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού εύφλεκτου μείγματος αερολύματος. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για να έχει συμβεί ανάφλεξη του λαδιού σιλικόνης εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου.

Τέλος, αναφέρεται ότι το ηλεκτρικό τόξο είχε διάρκεια μόλις 0,3 δευτερόλεπτα, και ότι η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί πριν από την πυρόσφαιρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play