Σε ριζική αναμόρφωση και εμπλουτισμό του Προσοντολογίου – Κλαδολογίου του Δημοσίου προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη στη δημόσια διοίκηση χιλιάδων μηχανικών και λοιπών επαγγελματιών αποφοίτων νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Η επικαιροποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, που αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα, έρχεται ως απάντηση στις σαρωτικές τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενσωμάτωσή των νέων επιστημονικών και τεχνικών δεξιοτήτων στο κράτος.
Η διαδικασία αναθεώρησης του Προσοντολογίου διήρκεσε πολλούς μήνες και βασίστηκε σε εισηγήσεις πανεπιστημιακών, επαγγελματικών φορέων και πολιτών, ενώ εποπτεύθηκε από την Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Στόχος της παρέμβασης ήταν η εξάλειψη της πολυδιάσπασης και ο κατακερματισμός των ειδικοτήτων, καθώς και η ευθυγράμμιση της Δημόσιας Διοίκησης με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Η πρόταση περιλαμβάνει τροποποιήσεις στις γενικές διατάξεις του Π.Δ. 85/2022, τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων, καθώς και την τροποποίηση προσόντων διορισμού που θα περιλαμβάνουν σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα. Με τις προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ιδίως επιστήμονες απόφοιτοι νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη τονίζει: «Οι νέες δυναμικές που αναπτύσσονται, αλλά και τα νέα επαγγέλματα που αναδύονται αποτελούν αντικείμενο όχι μόνο προβληματισμού, αλλά και εναρμόνισης του ελληνικού δημόσιου τομέα με τις νέες συνθήκες».
Η αναμόρφωση περιλαμβάνει την κατοχύρωση θεσμικά των προσόντων πρόσληψης στο δημόσιο για τον κλάδο των Δημοσιογράφων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και την περιγραφή των προϋποθέσεων ένταξης σε νέες ειδικότητες που έχουν προκύψει από τις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Οι νέοι κλάδοι/ειδικότητες
Από την επεξεργασία των δεδομένων της Επιτροπής, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας 31 νέων κλάδων και ειδικοτήτων όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. Οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες θα καλύψουν τις απαιτήσεις της αγοράς και θα ενισχύσουν τη δημόσια διοίκηση.
Στην κατηγορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) περιλαμβάνονται ειδικότητες όπως: ΠΕ Εργαστηριακής Γενετικής, ΠΕ Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και ΠΕ Δημοσιογράφων. Στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) περιλαμβάνονται οι ΤΕ Επιθεωρητών Λειτουργίας και οι ΤΕ Δημοσιογράφων. Στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), θα συσταθούν θέσεις όπως ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών και ΔΕ Υπαλλήλων Ελλιμενισμού. Στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) θα δημιουργηθούν θέσεις όπως ΥΕ Εργατών Δακοκτονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ